Kako saznati da li vam neko prisluškuje telefon

Sigurnost je uvijek na prvom mjestu, a uz pomoć ovih kodova možete saznati da li vam neko prisluškuje telefon. Ako sumnjate da je vaš telefon nezaštićen i da podaci “cure”, donosimo kodove pomoću kojih to možete provjeriti.

Kako saznati da li vam neko prisluškuje telefon

U slučaju da ne znate, sve kodove upisujete u aplikaciji za pozive, te kao potvrdu pritisnete dugme za poziv.

*#21#

Uz pomoć ovog koda možete provjeriti da li su vaše poruke, podaci i razgovori preusmjereni. Na ekranu će se ispisati svi servisi i njihov status. Ako za neki od servisa stoji da je “Forwarded” onda se vaš telefon prati. Stanje svih servisa bi trebalo biti “Not forwarded“.prisluškuje telefon

##002#

Ako se neki od servisa preusmjerava, pomoću ovog koda možete ga poništiti. Tačnije aktivacijom ovog koda, pobrisati ćete sva preusmjeravanja na vašem telefonu.

*#62#

Ovom komandom provjerite da li su pozivi, poruke i podaci preusmjereni na neki drugi broj u slučaju da je vaš telefon nedostupan. Normalno stanje je da su vaši pozivi preusmjereni na govornu poštu vašeg telefonskog operatora, pa se nemojte iznenaditi ako vidite taj broj.

*#06#

Pomoću ovog koda možete saznati IMEI (International Mobile Equipment Identifier) vašeg telefona. Ako slučajno izgubite telefon ili vam ga neko ukrade pomoću ovog koda ga možete pronaći, čak i ako je u njega ubačena nova SIM kartica.

Antivirus programi

Ako ste korisnik Android operativnog sistema, instalirajte neki od antivirus programa i skenirajte periodično vaš telefon.

Koji su najbolji antivirusi za Android

Jedan od najopasnijih virusa kojeg možete pronaći je PlaceRaider. Ovaj trojanac bez vašeg znanja koristi obe kamere telefona, slika okolinu i pravi 3D sliku koju šalje hackerima. Također svi podaci, računi i lozinke su u opasnosti.

Kako nas tajne službe prisluškuju?

Skoro sve sigurnosne agencije danas usko sarađuju sa telefonskim operatorima, tako da im oni dostavljaju sve podatke o željenom korisniku, ako za to imaju sudski nalog. Obično se šalju podaci od zadnja 3 mjeseca.

Vrlo je teško primjetiti da vas sigurnosne agencije prisluškuju. Ako čujete čudne zvukove ili eho tokom razgovora, ako telefon rapidno gubi bateriju, pregrijava se ili se odjednom restartuje, pokazatelji su da sa vašim telefonom nešto nije uredu, a ne indikatori da vas prisluškuju.

Kako se zaštititi od kriminalaca i špijuna

  • Koristite aplikacije za dopisivanje koje nije moguće pratiti, kao što su  Telegram, Chare, Wickr ili Signal.
  • Pazite koje podatke dijelite, pogotovo preko društvenih mreža. Pročitajte i  – Koje stvari nikada ne treba dijeliti preko društvenih mreža.
  • Pazite koje aplikacije instalirate. One koje su označene kao nesigurne (Unsafe), nikada ne instalirajte na vaš telefon. Koristite više vrsta zaštite kod zaključavanja telefona i izbjegavajte besplatna mjesta za punjenje telefona.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta