Ove stvari nikada nemojte objavljivati na društvenim mrežama

U dijeljenju svega i svačega mnogi i pretjeraju te nisu niti svjesni koliko im samo jedna neoprezna objava ili fotografija može donijeti problema. Ove stvari nikada nemojte objavljivati na društvenim mrežama.

Neadekvatna profilna slika dovoljan je razlog da se nekoga ne pozove na razgovor za posao. Hvalisanje na Facebooku s godišnjim odmorom za pljačkaše može biti ‘pozivnica’ u prazan stan. Na stranici indy100 objavili su popis stvari koje nikada ne biste trebali objavljivati na Facebooku i drugim mrežama. Korisnici bi trebali imati na pameti da često pregledaju i arhive svojih objava jer bi danas mogli imati problema zbog nekih objava i fotografija od prije nekoliko godina.

Ove stvari nikada nemojte objavljivati na društvenim mrežamaOve stvari nemojte objavljivati na društvenim mrežama

1 Fotografije pasoša ili vozačke dozvole

Planiranje putovanje ili polaganje vozačkog ispita i dobivanje dozvole dio korisnika dijeli s prijateljima objavom fotografije pasoša, odnosno vozačke dozvole. Nemojte to raditi jer su ovi podaci zanimljivi prevarantima koji bi ih mogli iskoristiti za krađu identiteta, prijevare i slično.

2 Planiranje godišnjeg

Nemojte nikada objavljivati planove vezane uz destinaciju i dane putovanja tokom godišnjih odmora, a to pogotovo nemojte objavljivati ako imate otvoren profil i vaše su objave dostupne svima. Takve informacije su korisne kriminalcima koji vam, dok uživate na godišnjem odmoru daleko od kuće, mogu doći u ‘posjet’.

3 Detalji vezani uz bankovne račune i kartice

Jedan je student nedavno na Timelineu Facebooka prijatelju napisao informacije o broju svog računa u banci kako bi mu on mogao uplatiti novac koji duguje. Ove informacije, zajedno s dodatnim osobnim informacijama kojih se hakeri mogu dokopati, mogu biti dovoljne da vam kriminalci isprazne račune. Također, treba biti oprezan i s dijeljenjem ovakvih informacija u privatnim dopisivanjima jer, ako vam hakeri provale u Facebook ili mail i tamo naiđu na podatke o bankovnim karticama i druge osobne podatke, mogli bi imati velikih problema.

4 Dobitni listići kladionica

Nedavno se jedan mladić iz Belog Manastira na internetu pohvalio s dobitnim listićem iz kladionice. No, dobitak nije mogao podići jer je netko, prepisavši broj listića i kod, izvršio uplatu na svoj račun. Također, jedna je žena iz Australije snimila selfie s dobitnim listićem koji je uplatila na utrkama konja. Listić je sadržavao i barkod, a jedan njen ‘prijatelj’ taj je selfie, tj. barkod iskoristio za podizanje dobitka.

5 Kućna adresa

Na indiy100 kažu kako objava kućne adrese nije toliko opasna kao objavljivanje informacija o pasošima ili bankovnim karticama, no pozivaju na oprez jer uvijek postoje načini na koje bi netko mogao iskoristiti te informacije protiv vas.

6 Objave i fotografije vaše djece

Želite li zaista da svi vide/znaju kako izgledaju vaša djeca? Na internetu vrebaju seksualni predatori i pedofili pa je fotografije vaših najmilijih najbolje dijeliti s obitelji i prijateljima putem poruka, Vibera i sličnih servisa.

7 Žaliti se oko posla ili šefa

Jasno je kako na društvenim mrežama ne treba kritizirati kompaniju u kojoj radite i šefa, no neki ipak ne mogu izdržati i probleme s posla dijele na društvenim mrežama.

8 Kopirati/lijepiti neistinite statuse

Ovo se odnosi na statuse koji se svakih nekoliko mjeseci pojave na Facebooku te, iako je većini ljudi jasno kako objava tih statusa neće utjecati na donacije siromašnima i slično, veliki broj korisnika i dalje kopira i lijepi takve objave na svoj Timeline

9 Najave izlazaka i ‘tagiranje’

Kao i u slučaju hvaljenja s odlaskom na godišnji, objavljivanje datuma i tačnog vremena odlaska u pozorište ili kino, ‘tagiranje’ u restoranima, drugim gradovima i slično, može biti pozivnica kriminalcima i pljačkašima u vaš stan.

10 Intimne fotografije i selfije

Samo jedna vaša ‘pijana’ golišava fotografija pa makar je ubrzo i uklonili s interneta može vam donijeti velike probleme u životu. Takve stvari sačuvajte za privatnu komunikaciju, no također imajte na pameti da, ako vam netko hakira servis putem kojeg ste slali takve fotografije. One mogu završiti u krivim rukama te vas hakeri/kriminalci zbog njih čak mogu i ucjenjivati.

 

Izvor: Dnevnik.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta