Google uvodi novu opciju kako bi onemogućio hakovanje

Kako bi onemogućio hakovanje. Android OS će vas obavijestiti ukoliko se vaš Google nalog prijavi na nekom drugom uređaju! Ovo automatski znači da ćete od sada imati bolju sigurnosnu kontroli svog Google naloga.

Google uvodi novu opciju kako bi onemogućio hakovanje

Google je lansirao novu funkciju za Android korisnike kako bi im Google nalog bio bezbjedniji. Naime, sada će vam svaki put kada se prijavite na drugom uređaju, sa istim Google nalogom, pojaviti obavještenje kako bi mogli da preduzmete nešto u slučaju da to niste vi.

Do sada je Google slao email sa informacijama o pomenutim aktivnostima, ali budući da ljudi mahom ignorišu email-ove, Google je odlučio da ipak podigne svijest o opasnosti od hakovanja i krene sa direktnim obavještenjima na Android uređajima u realnom vremenu. Na ovaj način, korisnici Google naloga mogu na vrijeme da promijene svoje lozinke i dodatno se osiguraju od napada.

Advertisements


Kako navode iz Google-a, statistika govori da korisnici četri puta više daju značaj obavještenjima u notifikacionom baru svog telefona ili tablet računara, nego obavještenjima u pristiglom email-u.Google sigurnosna opcija

“Nova funkcija povećava transparentnost korisnika u trenucima kada se nešto dešava sa njihovim Google nalogom što im omogućava da zaustave bilo koje sumnjive aktivnosti koje se dešavaju na nekim drugim, nepoznatim uređajima” navodi se na Google-ovm blogu.

Znači, od sada kada se neki nov uređaj prijavi na vaš Google nalog, bilo da ste to vi ili neko drugi, na već prijavljenim uređajima će se pojaviti obavještenje u notifikacionom baru putem kog kasnije možete sankcionisati te aktivnosti i adekvatno djelovati kako bi ih zaustavili.

Konkretno, obavještenje podrazumijeva pitanje “Da li ste se prijavili?” (eng. Did you just sign in). Ukoliko ste to bili vi, jednostavno ignorišite pitanje i to je to. Ukoliko niste, samo treba da dodirnete na “Pregledaj aktivnosti naloga” (eng. Review account activity) kako bi pristupili izvještaju koji govori kakve se aktivnosti događaju. Već tu možete promijeniti lozinku i dodati 2FA sigurnosnu provjeru (provjeru u dva koraka).

Ovu funkciju će korisnici postepeno dobijati kroz nadolazeće nadogradnje Google servisa i aplikacija. Oko dvije do tri sedmice će proći dok je svi korisnici ne dobiju.

 

Izvor: Pametnitelefoni.rs