Da li ostavljati punjač u utičnici

Većina nas to radi, ali koliko novca gubimo ostavljajući punjač u utičnici – da ne spominjemo sve ostale punjače koje imamo i koristimo ovih dana – uključene 24 sata dnevno, 7 dana u nedjelji? Koliko energije troše? Da li su bezbjedni?

Da li ostavljati punjač u utičnici

Ideja ostavljanja punjača u utičnici nakon punjenja jedno je od pitanja koje svima bar jednom prođe kroz glavu. Na koncu, radi se o još jednom potrošaču koji troši struju i s vremenom podiže već inoako visoke račune. Nažalost, ideja ostavljanja punjača u utičnici stara je koliko i smartfon, a navike nestaju teško.

S druge strane, dobro je znati da tim činom ne ugrožavate sigurnost vašeg doma i uređaja prije svega zato jer, osim ako su spojeni na uređaj, oni troše zanemarivu količinu energije (nakon što na njega spojite telefon, potrošnja mu se povećava za 98 posto). Opasnost od uključenog punjača dolazi u vidu potencijalnog pregrijavanja i materijalne štete – ukoliko je oštećen.

Mobitel se sporo puni

Također valja uzeti u obzir da, premda možda vaše kućanstvo ne troši puno struje dok su im punjači spojeni na struju, kumulativan zbroj svih uključenih punjača u vašem gradu utiče globalnu potrošnju, pa i samim time – na okoliš. Ako vam to igra veliku ulogu (a trebalo bi), rješenje dolazi u skupljim ali energetski učinkovitijim utičnicama i produžnim kablovima koji se mogu isključiti ručno ili putem smartfona, piše ZDnet.

Najnovije

Popularno

Više savjeta