Naslovnica Telefoni Android Kako uvijek znati lokaciju djeteta ili osobe od povjerenja

Kako uvijek znati lokaciju djeteta ili osobe od povjerenja

0
1871

Uz pomoć Google aplikacije Trusted Contacts, u svakom trenutku možete znati lokaciju djeteta, partnera, prijatelja ili sl.

Google je nedavno lansirao novu aplikaciju Trusted Contacts sa ciljem da olakša korisnicima pametnih telefona nadzor nad njima dragim osobama.

Mnogo je aplikacija ovog tipa, ali zašto biste dozvolili da neka druga kompanija prati lokaciju vašeg kretanja kada to Google već radi preko google Mapsa, Android sistema itd? A ako to već Google radi, onda vaša privatnost neće biti dodatno izložena tokom korištenja Trusted Contacts aplikacije jer je ona u vlasništvu iste kompanije.

Kako uvijek znati lokaciju djeteta

Sa druge strane, Trusted Contacts vam ne omogućava da pratite nekog, a da on toga nije svjestan. Dakle, sve je potpuno transparentno i bez opasnosti od špijunaže. Bitno je da znate da niko ne može da prati vašu lokaciju ukoliko mu to ranije niste odobrili.

Sljedeća jako korisna stvar kod Trusted Contacts aplikacije je to što kontakt od povjerenja kojeg pratite nije u obavezi stalno da vam daje dozvolu kako bi vi vršili nadzor. Dovoljno je da se jednom dodijeli dozvola i pristup inormacijama o lokaciji će uvijek biti dostupan. Dodajmo i to da nije potreban internet kako bi pratili lokaciju svog kontakta od povjerenja.

Ova aplikacija će biti izuzetno korisna roditeljima ili osobama koji iz bezbjednosnih razloga moraju da motre na nekog. Takođe, Trusted Contacts ima mogućnost alarmiranja kontakta od povjerenja što svakako može u određenim situacijama biti opcija koja spašava život!

Trusted Contacts aplikaciju možete preuzeti sa Google Play prodavnice ili sa ovog LINKA.

Kako koristiti aplikaciju Trusted Contacts

Nakon instalacije bićete upitani da se logujete na svoj google račun, a zatim i da odredite ko su vaši kontakti od povjerenja.

To ćete učiniti jednostavnim označavanjem kontakata iz imenika. Nakon što završite s tim dijelom, bićete vraćeni na početak aplikacije gdje će biti izlistani svi kontakti koje ste dodali.Oni kontakti koji su vas prihvatili kao kontakt od povjerenja, imaće štrihir ispod imena. Tim kontaktima možete pratiti lokaciju.

Kada želite saznati lokaciju nekog od tih kontakata, kliknete na njegovo ime i izaberete opciju “Ask for location”. Otvoriće vam se prozor koji vas obavještava da ćete upravo zatražiti od kontakta da potvrdi lokaciju, a ako to ne uradi za 5 minuta, telefon će to sam učiniti. Razlog tome je to što vas je kontakt ranije potvrdio kao prijatelja od povjerenja. U suprotnom nikako ne biste mogli saznati njegovu lokaciju. Klknite na “Request”.Vašem kontaktu će doći obavijest da tražite njegovu lokaciju, kao na slici iznad.

Vi ćete dobiti lokaciju na maloj mapi sa opcijom da je otvorite na Google Maps aplikaciji. Također ispod ćete naći dodatne informacije o tome od kada kontakt dijeli lokaciju s vama i da li je on sada prihvatio zahtjev ili je telefon automatski izlistao nakon 5 minuta.S druge strane ako želite da podijelite svoju lokaciju sa osobama od povjerenja, kliknite na narandžastu ikonu u gornjem desnom uglu, te odaberite sa kojim kontaktima želite podijeliti lokaciju. Ako se nađete u slučaju nužde nakon klika na ikonu izaberi Share now kako bi svim kontaktima poslali lokaciju.Dijeljenje u svakom trenutku možete zaustaviti klikom na STOP dugme pri vrhu ekrana.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs