Google aplikacije sa tamnom temom

Koristite aplikacije sa tamnom temom i uštedite bateriju do 60%! Evo koje su sve Google aplikacije sa tamnom temom na raspolaganju!

Sada je ozvaničeno da telefoni sa AMOLED ekranima mogu da imaju do 60% duži vijek baterije ukoliko se koriste aplikacije sa tamnom temom.

Google aplikacije sa tamnom temom

Google Phone – Aplikacija za pozivanje

Google Phone aplikacija je dugo bila dostupna sa tamnom temom, ali ne kao zvanična verzija, već kao modifikovana. Danas možemo da je preuzmemo i koristimo sa tamnom temom, bez bilo kakvog modifikovanja telefona.

Google Kontakti – Imenik

Ako koristite Google imenik, a ne onaj podrazumijevani koji dolazi uz sam telefon, onda možete da računate na tamnu temu. A i ako ga ne koristite, onda svakako možete da preuzmete Google Contacts aplikaciju sa Google Play prodavnice, podesite tamnu temu i počnete da je koristite.

Počevši od verzije 3.2, Google je omogućio tamnu temu koja po svemu sudeći može biti itekako zdrava za bateriju vašeg telefona. Aktiviranje te tamne teme je prilično jednostavan proces. Sve što treba da uradite je da pristupite dodatnim opcijama dodirom na “tri crtice” dugme u gornjem lijevom uglu ekrana i da na kraju dodirnete na opciju “Aktiviraj tamnu temu” (eng. turn dark theme on).

YouTube

YouTube je konačno omogućio tamnu temu za sve korisnike, pa i za naš region. Ranije smo imali prilike da koristimo tamnu temu prvo na računarima, pa zatim na iOS telefonima i tek na kraju na Android uređajima.

Suštinski, aktivacija tamne teme u YouTube aplikaciji za Android uređaje nije toliko komplikovana. Dovoljno je pristupiti podešavanjima i aktivirati je.

Android Messages – Aplikacija za SMS dopisivanje

Oni koji prate tech dešavanja se dobro sjećaju da je Google još davne 2014. lansirao Google Messenger aplikaciju koja je bila namijenjena za SMS dopisivanje.

U neku ruku nas je radovalo to što ćemo imati Google-ovo rješenje za SMS dopisivanje iako je tada bilo mnoštvo drugih koji su dobro “radile posao”. Međutim, Google je bio vrijedan te je Google Messenger aplikaciju često nadograđivao.

Google Messenger aplikacija dobila je i novo ime koje i danas koristi, a to je Android Messages. Znatno unapređenje je i tamna tema. Možda za neke to neće biti toliko bitno, ali za neke će to značiti do 60% uštede baterije. Što se aktivacija tamne teme tiče, ona se može izvršiti u okviru dodatnih opcija. Dovoljno je dodirnuti na “tri tačkice” u gornjem desnom uglu ekrana pa na opciju “Omogući tamni režim”.

Gboard – Tastatura

Google tastatura takođe može da se podesi da bude tamnija nego što jeste, ali to ne podrazumijeva neki režim koji će sve načiniti tamnijim. Prosto, postoje razne teme od kojih vi treba da izaberete neku što tamniju.

Google News – Aplikacija za vijesti

Ukoliko volite da čitate novosti na svom telefonu, a to radite putem nekih drugih aplikacija, onda je zbog uštede baterije vrijeme da počnete da koristite Google News aplikaciju.

Ona posjeduje mogućnost da podesite sve izvore tj. medije koje inače pratite i tako čitate novosti na jednom mjestu! Po našem mišljenju je to najbolje rješenje, čak i kada nije riječ o uštedi baterije. Naravno, budući da je Google News aplikacija dobila tamnu temu, ne bi bilo loše koristiti je.

Google Mape – Navigacija

Čak je i Google Maps dobila tamnu temu, iako na prvi pogled to djeluje radikalno. Ipak smo svi navikli na taj svijetli dizajn i na tu šemu boja koja nam olakšava da prepoznamo gde je šta.

Sa druge, strane, ako neku aplikaciju treba koristiti u režimu tamne teme, onda je to definitivno Google Mape. To govorimo jer se Google Mape koriste u dužem vremenskom intervalu, bilo za istraživanje neke lokacije ili kao aplikacija za navigaciju.

Aktivacija tamne teme se vrši u podešavanjima aplikacije, pristupom kategoriji “Podešavanja navigacije” i slektovanjem opcije “Noć” ispod naslova “Kombinacija boja”.

Pročitajte i Kako uštediti bateriju uz pomoć tamne pozadine zaslona

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta