Prednosti i mane PCI-e bežičnih mrežnih adaptera naspram USB bežičnih rješenja

U današnjem digitalnom dobu, pristup internetu postao je esencijalan dio našeg svakodnevnog života. Bežični mrežni adapteri omogućavaju nam povezivanje sa svijetom širom interneta bez potrebe za žicama i kablovima. Dva glavna tipa bežičnih adaptera koji su često u upotrebi su PCI-e bežični mrežni adapteri i USB bežična rješenja. U ovom članku ćemo analizirati prednosti i mane oba tipa kako bismo vam pomogli da donesete informisani izbor prema vašim potrebama.

Prednosti i mane PCI-e bežičnih mrežnih adaptera naspram USB bežičnih rješenja

PCI-e bežični mrežni adapteri:

Prednosti:

 1. Stabilna veza i brzina: PCI-e adapteri se direktno povezuju na matičnu ploču računara, pružajući stabilnu i pouzdanu vezu. Ovo je posebno važno za one koji zahtijevaju visoke brzine internetskog pristupa, kao što su online igrači ili profesionalci koji prenose velike datoteke.
 2. Manje smetnji: PCI-e adapteri imaju tendenciju da budu manje podložni smetnjama u poređenju s USB adapterima, jer se nalaze unutar računarskog kućišta.
 3. Unaprijeđene antene: PCI-e adapteri često dolaze sa snažnijim antenama, što može poboljšati domet i snagu signala.

Mane:

 1. Komplikovana instalacija: Instalacija PCI-e adaptera zahtijeva otvaranje računarskog kućišta i povezivanje sa matičnom pločom. To može biti komplikovano za one koji nisu upućeni u hardverske komponente.
 2. Nemogućnost prenosa: PCI-e adapteri su fiksno instalirani unutar računara, što znači da se ne mogu lako prenositi iz jednog sistema u drugi.

USB bežična rješenja:

Prednosti:

 1. Jednostavna instalacija: USB bežični adapteri su plug-and-play uređaji, što znači da ih možete jednostavno priključiti u USB port i odmah početi koristiti.
 2. Prenosivost: USB adapteri su prenosivi i mogu se lako premještati iz jednog računara u drugi.
 3. Raznolikost opcija: Postoji širok izbor USB bežičnih adaptera različitih brzina i cijena, što omogućava korisnicima da izaberu uređaj koji najbolje odgovara njihovim potrebama.

Mane:

 1. Manja stabilnost: USB adapteri su skloniji oscilacijama brzine i stabilnosti veze, posebno ako koristite stariji USB port ili imate više uređaja povezanih na isti USB hub.
 2. Smetnje: USB adapteri mogu biti osjetljiviji na smetnje iz okoline, što može uticati na kvalitetu signala.
 3. Ograničena antenska snaga: U većini slučajeva, USB adapteri dolaze sa manje snažnim antenama u poređenju sa PCI-e adapterima.

Zaključak:

Izbor između PCI-e bežičnih mrežnih adaptera i USB bežičnih rješenja zavisi od vaših potreba i preferencija. Ako tražite stabilnu vezu, brzinu i spremni ste se pozabaviti instalacijom, PCI-e adapteri su odličan izbor. S druge strane, USB adapteri nude veću fleksibilnost i jednostavnost korištenja. Pri donošenju odluke, važno je razmotriti vaše specifične zahtjeve i okolnosti.

 

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta