Kako prodavati na eBay-u

Ako imate neki predmet kojeg se želite riješiti a mislite da bi za njega mogli dobiti nešto novca, bacite pogled na najpoznatiju online tržnicu na svijetu eBay. Donosimo nekoliko savjeta kako prodavati na ovoj platformi.

Kako prodavati na eBay-u

Početak prodaje relativno je lako ostvariv pothvat, a sastoji se od biranja vrste prodaje, objave nekoliko fotografija i što boljeg opisa artikla kojeg nastojite prodati. Prvo što trebate napraviti je prijaviti se na eBay profil odlaskom na https://www.ebay.com.

Ako nemate svoj račun, napravite ga. Nakon toga kliknite na Sell u gornjem desnom dijelu ekrana i na sljedećoj stranici unesite informaciju o predmetu kojeg prodajete. Ebay će uz pomoć njega moći odrediti u koju će ga kategoriju strpati. Kliknite na predloženu kategoriju koja je najbliža predmetu kojeg prodajete i nakon toga ćete otići na stranicu za izlistavanje. Tamo ćete pod ‘Listing Details’ upisati čim više informacija o predmetu, od veličine do boje i stanja. Također pošaljite što više fotografija te vodite računa da su važne rubrike koje morate ispuniti označene zvjezdicom.

Nakon što ste upisali apsolutno sve što mislite da kupci trebaju znati o predmetu, birajte opciju ‘List item’ kako biste pokrenuli prodaju.

Za kraj spomenimo i dva ponuđena oblika prodaje : Buy it Now AuctionAuction je aukcija u kojoj se kupci nadmeću tko će vam ponuditi najveći iznos, dok je Buy it Now fiksna cijena za koju želite prodati predmet.

Kako kupovati na eBayu

Savjeti za prodaju

Također, kao i svi megapopularni online servisi namijenjeni najširoj publici, eBay je jednostavan za korištenje. Evo prvih koraka koji će vam dati općenit uvid u ono što vas očekuje odlučite li se za prodaju na eBayu, premda ga dosad uopće niste koristili.

Otvorite račun na eBayu i PayPalu: Ako ste se nekad bili registrirali na eBayu, reaktivirajte taj račun jer će bolje izgledati ako niste potpuni početnik i imate povijest transakcija, a zbog toga će vam i limiti za prodaju biti veći. Svi koji prodaju na eBayu moraju imati račun na PayPalu jer je to tamo jedini način plaćanja.

Kako otvoriti Paypal račun

Instalirajte mobilnu aplikaciju eBaya na svoj mobitelOna će vam omogućiti da odredite vrijednost (cijenu) onoga što prodajete tako što će vam dati uvid u cijene takvih proizvoda u različitim trgovinama.

Budite kupac: Kupite nekoliko jeftinih sitnica preko eBaya jer je važno da vidite kakvo je korisničko iskustvo sa strane kupca. Upoznajte se s notifikacijama, procedurom dostave i obavezno dajte povratnu informaciju. Naime, eBay funkcioniše kao zajednica, tako da svojim iskustvom pomažete da se isfiltriraju najbolji prodavači.

Obratite pozornost na svoje fotografije: Pri fotografisanju potrudite se te poslušajte zahtjeve i savjete što vam ih daje sam eBay. Oni su ipak plod statistike, tj. realnog iskustva.

Nabavite vagu: Želite li prodavati bilo što preko eBaya, morate nabaviti dobru (kuhinjsku) vagu kako bi se precizno mogla izračunati poštarina i izbjegao trošak. Prodavač samo unosi težinu pošiljke s pakiranjem i poštarina se automatski izračunava. Vagu možete kupiti i preko eBaya.

Naučite odrediti vrijednost: Pri određivanju vrijednosti vaše robe, primjerice kao i kod kupovine nekretnina, nije vam važno koliko drugi prodavači cijene svoje proizvode, nego koliko su kupci na kraju platili za njih. Dakle, potrebno je istražiti obavljene prodaje, što će vam također dati odgovor na pitanje što je vrijedno prodaje.

Dodatni savjeti

Počnite s kućnim stvarima: Pretražite svoj dom i sigurno ćete naći mnogo malih stvari koje niste ni raspakirali, ne trebaju vam ili ih ne koristite. Počnite s jeftinim predmetima da biste se udomaćili na eBayu, iskusili kako funkcionišu aukcije itd.

Nabavite ambalažu za slanje: Kupite paketiće, podstavljene omotnice i svu ostalu ambalažu za slanje. Kako se vaš biznis bude širio, shvatit ćete koje vrste trebate. Naravno, i ovo možete kupiti s eBaya.

Bilježite sve te troškove: Od prve kupljene omotnice bilježite baš sve troškove ne samo radi izračuna (povrata) poreza, nego i da znate koji su vam ukupni troškovi ovakvog poslovanja te da možete napraviti pojekcije za budućnost.

Najčešće prevare na eBayu i kako ih izbjeći

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta