Kako kupovati na eBayu

Ebay pruža online uslugu aukcijske kupnje i prodaje. Osim originalne i glavne web stranice u SAD-u, eBay je osnovao svoje stranice u mnogim drugim zemljama.

Kako kupovati na eBayu

1Registracija na eBay brza je i jednostavna. Prije kupnje i licitiranja na eBay aukcijama potrebno je odabrati korisničko ime, upisati e-mail adresu i svoje kontakt podatke. Također je potrebno prihvatiti korisnički ugovor koji osigurava čuvanje ličnih podataka na eBayu.

ebay1Nakon upisivanja svih potrebnih podataka eBay će poslati registracijski link na vašu e-mail adresu koji je potrebno potvrditi za dovršetak registracije.

2Predmeti za prodaju putem eBaya stavljeni su u kategorije i može ih se naći na lijevoj strani naslovne stranice.

ebay2Svaka kategorija podijeljena je u niz podkategorija. Klikom na podkategoriju koja vas zanima otvoriti će se svi predmeti dostupni za kupnju unutar nje. Ako znate tačan naziv predmeta koji tražite, možete koristiti i okvir za pretraživanje na vrhu stranice. Unesite ime predmeta i eBay će vas odvesti do svakog predmeta koji sadrži ključne riječi vaše pretrage.

3Koristite napredno pretraživanje. eBay sadrži mnoštvo predmeta za prodaju što znači da ćete povremeno morati suziti rezultat svoje pretrage.

ebay3

Klikom na napredno pretraživanje na stranici dobiti ćete mnogo više mogućnosti pretraživanja, uključujući pretraživanje po preostalom vremenu za prodaju, cijeni, lokaciji predmeta i vrsti plaćanja. Te se opcije također pojavljuju na lijevoj strani zaslona unutar pretraživanja po pojedinim podkategorijama.

4Klikom na artikl doći ćete na njegovu stranicu za aukciju ili direktnu kupnju. Sve informacije o pojedinom predmetu tj. artiklu nalaze se na toj stranici.

Slika4

Pažljivo provjerite sve detalje kao što je trenutna cijena, opis artikla od strane prodavača i karakteristike proizvoda. Zatim provjerite šalje li prodavatelj robu u vaše mjesto stanovanja, poštanske troškove te opcije plaćanja koje prodavač prihvata.

5Obavezno provjerite prodavača. Broj koji se nalazi uz korisničko ime svakog prodavača postotak je pozitivnih povratnih informacija. Klikom na broj prikazati će se ukupne povratne informacije, kao i komentari ostavljeni od strane njegovih kupaca. To će vam u velikoj mjeri pomoći u izboru pouzdanog prodavača.

Slika5

6Klikom na Place bid otvorit će se prozor za upisivanje vaše ponude. Na prozoru možete vidjeti trenutnu cijenu predmeta i sljedeću ponudu (iznos u zagradi).

Slika6Ako se takmićite s drugim kupcem unesite maksimalnu cijenu koju ste spremni platiti i eBay će automatski povisiti ponudu do te cijene. Ukoliko će vaša ponuda biti nadvišena eBay će vas obavijestiti e-mail porukom. Ako ste dali najvišu ponudu na aukciji vi postajete kupac i obvezni ste preuzeti predmet od prodavča. Preporuka je da dajete ponude za predmete za koje ste sigurni da ćete ih kupiti jer ćete u protivnom imati probleme s odustajanjem od kupnje i riskirate negativnu ocjenu.

7Velik broj predmeta na eBayu prodaje se putem Buy It Now (kupi odmah) opcije. To znači da je prodavač spreman prihvatiti fiksnu cijenu za predmet, po principu ko prvi dođe, njegovo je. Kupnju Buy It Now artikla možete odmah dovršiti koristeći PayPal ili drugi način plaćanja prihvaćen od strane prodavača.

Slika7

8Ako plaćate putem PayPala, kliknite na Pay Now opciju koja se nalazi na stranici predmeta kojeg kupujete ili na e-mail potvrde poslan na vašu e-mail adresu. Ako plaćate na neki drugi način, e-mail će sadržavati kontakt podatke prodavača koji će vas usmjeriti na daljnje korake.

Slika8

9Kada predmet zaprimite, uvjerite se da odgovara njegovom opisu. Ako ste zadovoljni s predmetom koji ste kupili ostavite pozitivne povratne informacije o svojem prodavču putem svojeg eBay računa. Prodavač također može ostaviti povratne informacije o vama kao kupcu.

Slika91

Najnovije

Popularno

Više savjeta