Kako otvoriti više internet stranica odjednom

Ako redovno otvarate više internet stranica u istom trenutku, možete stvoriti kraticu u sistemu Windows 10 za otvaranje svih tih web mjesta jednim klikom.

Kako otvoriti više internet stranica odjednom

Da biste u pregledniku otvorili nekoliko internet stranica odjednom, na računaru morate napraviti datoteku koja će biti kratica (Shortcut) za te stranice. U osnovi pravite datoteku, dodajete joj sva web mjesta i pokrećete datoteku kad želite pokrenuti te stranice.

Ovo je batch datoteka koja omogućuje otvaranje više URL-ova jednim klikom. Ovu datoteku možete stvoriti pomoću aplikacije Notepad, koja je već instalirana na računaru.

Za početak otvorite “Start”, potražite “Notepad”, a zatim kliknite aplikaciju u rezultatima.

Za naš primjer kopirajte ove linkove i zalijepite ih unutar Notepad datoteke:

www.ekako.info

www.ekako.info/kategorija/internet/

www.ekako.info/kategorija/racunari/

Prilikom upisivanja linkova potrebno je prije svakog upisati komandu start kao što je prikazano na slici.

Nakon upisivanja adresa od stranica koje želimo otvarati istovremeno, potrebno je odabrati opciju “Save as” i spasiti na računar gdje želite. Bitna napomena da naziv datoteke treba završavati sa .bat kao i da pod opcijom “Save as type” treba odabrati “All Files”. Ovo je potrebno uraditi da bi čitav proces bio uspješan.

Najbolje bi bilo spasiti datoteku na Desktop tako da vam je uvijek tu “pri ruci”. Možete napraviti više ovakvih kratica za otvaranje različitih vrsta web stranica koje želite otvoriti istovremeno.

Šta je internet stranica i kako funkcioniše?

Instagram eKako

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta