Kako prepoznati lažne stranice na internetu

Lažne stranice na internetu su itekako prisutne i mogu napraviti puno štete. Nikada ne treba unositi korisnička imena, lozinke i lične detalje ako korisnik nije uvjeren da se radi o autentičnoj stranici.

Kako prepoznati lažne stranice na internetu

Mjere opreza treba poduzeti kada se pristupa internetskoj stranici koja od korisnika zahtijeva da se prijavi uz pomoć ličnih podataka. U pretraživač treba unijeti internetsku adresu stranice kojoj se želi pristupiti.

Stranicu nikada ne treba posjećivati preko poveznice koja se nudi na drugoj internetskoj stranici ili u e-pošti jer može odvesti do lažne stranice ili replike osmišljene da ukrade osobne podatke s kojima se korisnik prijavljuje.

To su sve one stranice koje podsjećaju na originalne i za koje se na prvi pogled nikada ne bi moglo reći da su lažne. Treba biti oprezan.

Nakon što se otvori internetska stranica, potrebno je dvaput provjeriti tačnost adrese tako što će se u traci za adresu gledati svako slovo. Slova bi trebala biti jednaka onima koji su upisani u tražilicu.

Ako i dalje postoji nesigurnost oko toga radi li se o autentičnoj stranici, postoje još neki znakovi koji bi mogli otkriti je li u pitanju prevara ili se ipak otvorila prava internetska stranica.

Kada se želi provesti bilo kakva transakcija na internetu, treba provjeriti pojavljuju li se na početku adrese slova https://. Slovo s je znak da je šifrirana veza s internetskom stranicom. Adresa koja počinje sa http://, ne smatra se sigurnom i nju bi trebalo provjeriti.

Svi popularni web preglednici dobro otkrivaju većinu lažnih web odredišta. Stigne li upozorenje od preglednika, poslušajte ga i napustite sumnjivo web odredište.

Izbjegavajte skočne (pop-up) prozore. Neke poveznice odvest će vas ravno na pravo web odredište i pokušati vas prevariti tako što će vam ponuditi logiranje u skočnom prozoru.

Najnovije

Popularno

Više savjeta