Kako brzo očistiti Gmail

Gmail uključuje 15 GB besplatne pohrane, ali to se dijeli sa Google Diskom i Google fotografijama. Ako često koristite ovaj vid komunikacije, brzo možete doći u situaciju da vam nedostaje prostora za pohranu novih e-mailova. Donosimo način kako brzo očistiti Gmail u zavisnosti od veliličine i težine određenog e-maila.

Kako brzo očistiti Gmail

Pregled popunjenosti pohrane, odnosno iskorištenosti od besplatnih 15 GB možete provjeriti OVDJE. Naravno, mogli biste početi brisati e-mailove jedan po jedan, ali ako imate dosta takve pošte to može oduzeti dosta vremena. Mnogi od tih e-mailova su maleni i njihovim ćete brisanjem jedva osloboditi prostor. Glavna stvar ovog savjeta je u tome da pronađemo e-mailove koji su najteži i njih ciljano izbrišemo ako više nisu potrebni.

U polje za pretragu upišite “size:1mb” i pritisnite ENTER. ( U zavisnosti od toga koju veličinu želite da se filteriše upisujete broj umjesto 1, npr. 2mb, 5mb, 20 mb itd.)

 

Nakon upisane komande za pretragu Gmail će izlistati sve e-mailove koji u sebi sadrže onu količinu podataka koju ste naveli brojčano. Nakon toga jednostavno selektujete e-mailove koje želite izbrisati i na taj način brzo oslobodite prostor.

Primjer kako to izgleda na našem Gmailu kada upišemo pretragu za svu poštu težine 1MB i više.

Obično svi veći e-mailovi sadrže dodatke koji ih čine težim i zauzimaju više prostora. Ako vam je e-pošta važna, možete je proslijediti sebi (i ukloniti privitak dok to radite), a zatim izbrisati prvobitni e-mail. Također možete e-mail prebaciti u PDF, a zatim ga izbrisati. Ili, ako su prilozi važni, možete ih preuzeti i spremiti negdje drugdje prije brisanja pošte.

Za još zanimljivih objava, slika i priča posjetite naš Instagram profil eKako

Kako namjestiti automatske odgovore u Gmail-u

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta