Koje su najčešće fitness greške

Odlazak na fitness djeluje različito na ljude, netko će do rezultata doći brže, dok će nekome trebati mjeseci. No, često nas u napretku sprječavaju pogreške kojih nismo ni svjesni. Kad ih se jednom riješiš, poboljšat ćeš svoj trening i puno učinkovitije izgubiti višak kilograma i dodati mišićnu masu.

Najčešće fitness greške

1 Ne planiraš trening

Treniranje bez planiranja je vrlo loša ideja. Počni s određivanjem ciljeva, te prati plan koji će točno odrediti koji dan radiš koju mišićnu skupinu. Trener u teretani rado će ti pomoći oko izrade plana, pa se nemoj bojati pitati za pomoć.

2 Navikavaš se na vježbe

Jedna od najvećih grešaka je vjerovanje da će današnji trening biti dobar i sutra. Jednom kad se mišići naviknu na pokret, postizat ćeš sve slabije rezultate. Za brži napredak, potrudi se redovno mijenjati vježbe.

3 Preskačeš zagrijavanje i hlađenje

Vježbanje bez zagrijavanja vrlo je loša ideja, no vrlo je bitno i istezanje tj. hlađenje nakon treninga. Zagrijavanje smanjuje rizik od ozljede, a hlađenje je odlično za tvoje mišiće i ligamente.

4 Radiš previše odjednom

Najbrži način za gubitak motivacije i jedna od najvećih fitness pogrešaka je pretjerivanje u želji za bržim napretkom. Čak i ako se ne ozlijediš, upala mišića nakon treninga nije nešto što bi se trebalo često događati. Trening uvijek prilagodi vlastitim mogućnostima.

5 Uzimaš preduge pauze

Radiš li duge pauze između različitih vježbi, probaj ih smanjiti na manje od 60 sekundi. Odmoriš li nekoliko minuta za vrijeme treninga, smanjit ćeš učinkovitost svih nadolazećih vježbi.

6 Piješ previše sportskih napitaka

Ponekad je dobro popiti neki sportski napitak koji će nadoknaditi elektrolite, no piješ li ih za vrijeme redovnog treninga u teretani unijet ćeš previše nepotrebnih šećera. Ako baš voliš okus, probaj barem malo razrijediti napitak s malo vode, te odaberi one koji sadrže prave elektrolite, bez aditiva i nezdravih zaslađivača.

7 Žuriš s ponavljanjima

Odugovlačenje s ponavljanjima neke vježbe nije dobro, no požuriš li previše lako ćeš se ozlijediti i nećeš postići željene rezultate. Svaku vježbu radi usredotočeno i pravilno, pogotovo ako koristiš utege.

8 Ne dobivaš dovoljno nutrijenata iz hrane

Vježbanje s praznim želucem jedna je od najvećih pogrešaka. Mišićima uvijek moraš dati dovoljno nutrijenata kako bi se oporavili. Posebnu pozornost obrati unosu proteina.

9 Biraš prelake vježbe

Iako je stalna upala mišića znak da nešto ne valja, ne možeš oblikovati tijelo bez da se potrudiš. Mijenjaj vježbe i uvijek pokušaj napraviti nekoliko ponavljanja više.

10 Ne spavaš dovoljno

Čak i ako jedeš pravilno i izbjegavaš sve pogreške, moraš se potruditi da se i dovoljno naspavaš. Bez 7 sati sna tvoje tijelo neće imati dovoljno energije za napredak pri oblikovanju tijela i mršavljenju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta