Koja je najbolja hrana za mišiće?

Dizanje utega nije jedini način za izgradnju mišića, vrlo je bitna hrana za mišiće. Naime, adekvatan izbor namirnica može vam pomoći da povećate rezultate treniranja. Donosimo vam 8 namirnica koje će vam pomoći u izgradnji mišićne mase.

Najbolja hrana za mišiće

1 PILETINA

Ova namirnica idealna je za izgradnju mišića, ona sadrži 21g proteina u 100g, a samo 3g masti. Može se kombinirati s povrćem, u salatama ili rižotu.

2 LOSOS

Losos je izvrstan izvor proteina, omega-3 masnih kiselina i mononezasićenih masti. Funkcija omega-3 masnih kiselina je održavanje integriteta stanične membrane mišića koje mogu pomoći kod održavanja mišićne mase.

3 BADEMI

Svatko tko želi dobiti na mišićnoj masi trebao bi konzumirati bademe. U 100g badema sadržano je 21,2g proteina i 11,8g vlakana. Ukoliko nemate vremena pojesti kompletan obrok, uzmite šaku ili dvije badema, to će vam pružiti sve potrebne makronutrijente (masti, ugljikohidrate i proteine) za rast mišićne mase prenosi Index.

4 JAJA

Jedan od ključnih sastojaka prehrane koja potiče razvoj mišićne mase je svakako jaje. Ono u sebi sadrži 13g proteina. Upravo proteini iz jaja imaju veću biološku vrijednost od bilo koje cjelovite namirnice i oni su u ovoj namirnici najlakše iskoristivi. Osobe koje ne jedu meso definitivno mogu jesti jaja koji su idealna zamjena za izvor proteina.

5 SUHO VOĆE

Istina je da suho voće ne sadrži proteine, međutim suho voće je dobar izvor ugljikohidrata koje je potrebno unijeti prije intenzivnog treninga. Također ova namirnica je dobar izbor nakon treninga za obnavljanje zaliha glikogena u mišićima.

6 QUINOA

Konzumacija quinoe se preporučuje nakon treninga iz razloga što je to jedan od rijetkih nemasnih izvora esencijalnih aminokiselina koji daje veliku količinu proteina, dijetalnih vlakana i ugljikohidrata.

7 POSNI SIR

Bitno je znati da pola šalice posnog sira sadrži 11g proteina, 2 g masti te samo 78kcal. Posni sir se može kombinirati s žitaricama, a ujedno je odličan izbor za proteinski doručak ili međuobrok. On je izvrstan izvor mliječnih proteina i kazeina.

8 NEMASNA GOVEDINA

Što se tiče kalorijskih vrijednosti 100g nemasne govedine sadrži 21g proteina. Ona je bogata vitaminom B koji je zapravo sastavni dio za rast mišića. Nemasna govedina je odličan izvor proteina ali i uravnotežen izvor zasićenih masnoća koje su potrebne za održavanje optimalne razine testosterona.

Najnovije

Popularno

Više savjeta