Kako isplanirati kupovinu nekretnine u nekoliko koraka

Želite da kupite stan da biste riješili stambeno pitanje ili jednostavno investirali u nekretnine, a niste sigurni odakle da počnete. Kupovina nekretnine može biti zahtjevna i duga, pogotovo kada u cjelokupan proces uđete bez dovoljno informacija i konkretnog finansijskog plana.

Međutim, brzo i lako pronaći i kupiti idealan stan nije nedostižan cilj. Uz malo vremena i pametnog planiranja, moguće je pojednostaviti pretragu nekretnina i lakše izabrati stan čija vam kvadratura i cijena odgovaraju. Pročitajte kako da isplanirate finansije i na koje faktore posebno treba obratiti pažnju kada ulažete u nekretinine.

Isplanirajte finansije i procijenite svoj budžet

Prvi i vjerovatno najvažniji korak kod kupovine nekretnine jeste kreiranje plana i procjena budžeta. Sa koliko novca raspolažete? Da li kupujete stan na kredit ili za gotovinu? Ukoliko razmišljate o podizanju stambenog kredita – koji je iznos mjesečne rate koji možete da podnesete?

Upravo budžet u većini slučajeva određuje na kojoj lokaciji, kako opremljen i koliko veliki stan ćete kupiti. Zbog toga što na cijenu stambenog kvadrata pored lokacije i kvadrature stana utiče i tip gradnje, planiranje finansija je od ključnog značaja za cjelokupan proces.

Prema tome, prije nego što počnete da razgledate stanove, napravite okvirni koncept budžeta. Od velike pomoći prilikom pravljenja finansijskog plana mogu biti informacije o uslovima kreditiranja koje nude različite banke. Danas su pored ključnih podataka na internetu dostupni i razni kalkulatori i alati za izračunavanje kredita. Iskoristite mogućnost da se potpuno besplatno konsultujete sa savjetnicima za nekretnine i stambene kredite na platformama kao što je https://www.kredium.rs/.

Brokeri će umjesto vas pronaći najpovoljnije kredite, uporediti uslove kreditiranja i pomoći vam da pronađete banku koja vam najviše odgovara. Takođe, možete računati na stručnu podršku tokom realizacije stambenog kredita. Kada znate koliko veliki kredit možete da podignete, kolika će biti mjesečna rata i period otplate, onda možete preći na sljedeći korak – pretraživanje nekretnina koje imaju odgovarajuću cijenu.

Istražite ponudu nekretnina online

Sa konkretnim finansijskim planom i rasponom cijena nekretnina, proces kupovine stana je značajno podjednostavljen. Nećete gubiti dragocjeno vrijeme i pregledati stanove koje ne možete da priuštite. Umjesto toga možete se fokusirati isključivo na one nekretnine koje imaju cijenu koja se uklapa u vaš budžet.

Istraživanjem online ponude stanova takođe možete u velikoj mjeri olakšati cijelu proceduru. Potražite dobar sajt za prodaju nekretnina, gdje možete filtrirati sve oglase prema cijeni, ali i lokaciji ili kvadraturi stana. Primjera radi, ako raspolažete budžetom od 50.000 eura, označite da vam se prikazuju oglasi za stanove sa tom i nižom cijenom.

Pored toga što će vam se prikazivati samo nepokretnosti koje vam mogu odgovarati, dobićete i uvid u trenutnu ponudu nekretnina na tržištu. Potom dodatno suzite pretragu odabirom lokacije, kvadature stana i eventualno opremljenosti, tipa gradnje. Na osnovu toga dalje možete procijeniti da li se isplati uložiti u mali stan u centru ili veći na periferiji, kao i da li možda za istu sumu novca možete pronaći neku povoljniju opciju od stana koji vas interesuje.

Takođe, ako tražite stan na pouzdanoj platformi, svaki oglas će sadržati detaljne opise i fotografije, ali i informacije o tome da li je stan uknjižen ili ne. Sa svim ovim podacima, bez sumnje možete napraviti uži izbor nekretnina i na kraju kupiti idealan stan.

Lokacija i kvadratura stana – u skladu sa cijenom

Pored cijene, važan faktor prilikom izbora nekretnine jeste kvadratura, kao i lokacija stana. Glavni zadatak je da za novac koji imate kupite nekretninu koja će biti u skladu sa vašim potrebama i željama, odnosno sa potrebama vaše porodice. Na primjer, ako tražite stambeni prostor za tročlanu ili četvoročlanu porodicu, onda kupovina garsonjere ili jednosobnog stana kvadrature ispod 30 kvadrata nije pametna ideja.

Da ne biste pogriješili prilikom odabira lokacije stana, odgovorite na važna pitanja kao što su: koliko je udaljen vaš posao, gdje se nalazi najbliža škola ili vrtić za vaše dijete, kolika je udaljenost prodavnice ili stanice gradskog prevoza? Ukoliko vam je važno da u blizini zgrade bude neki park ili igralište, banka, ambulanta ili kafić – dobro se raspitajte šta je od navedenog dostupno u okruženju stana koji želite da kupite.

Dodatni savjet: Stambeni kvadrat je jeftiniji na periferiji i u većim stanovima, kao i na prizemlju i potkrovlju zgrade. Iskoristite ove informacije za efikasnije upravljanje budžetom.

Odlučite – starogradnja ili novogradnja

Još jedan važan činilac koji ne smijete zaboraviti kada planirate kupovinu stana jeste pitanje tipa gradnje. Da li želite da budete prvi vlasnik stana i kupite nekretninu direktno od investitora (ili čak dok je zgrada još u izgradnji) ili više povjerenja imate u staru gradnju?

Novi stanovi uglavnom podrazumijevaju najviši standard kvaliteta i vrhunsku opremljenost zgrade. Interfon, video nadzor, moderan lift, centralno grijanje samo su neke od odlika nove gradnje. S ciljem da zadovolji potrebe čovjeka današnjice, investitori mnogo više ulažu u stambene projekte a rezultat su udobni i luksuzni stanovi.

Ipak, komfor ove vrste ima svoju cijenu i to je jedan od razloga zašto se kupci odlučuju za starogradnju koja je jeftinija. Ukoliko spadate u drugu grupu, poželjno je i zapravo neophodno da dobro provjerite u kakvom je stanju stan koji kupujete. Kakav je sistem grijanja – centralno, TA peć, klima? Da li prozori dobro dihtuju, jesu li ispravne sve vodovodne i električne instalacije? Tamo gdje je potrebno mnogo novca uložiti u renoviranje, kupovina stana po nižoj cijeni možda neće biti investicija koja se isplati.

Umjesto zaključka

Proces traženja idealnog stana i realizacija stambenog kredita ne moraju da predstavljaju napor. Na kraju, kada razmislite o svojim željama, potrebama i finansijskim mogućnostima, te iskoristite raspoložive olakšice kao što su digitalni broker i platforma za pretragu nekretnina, kupovina stana može postati prijatno iskustvo.

Najnovije

Popularno

Više savjeta