Začini koje morate početi koristiti u svojoj kuhinji

Zdrava hrana ne mora biti bezukusna. Začinite je po želji, a ovo su začini koje možete koristiti i učiniti vaš obrok još zdravijim.

Začini koje morate početi koristiti u svojoj kuhinji

Kurkuma je začin žute boje. Dugo se koristio za liječenje različitih bolesti (artritis, bolesti crijeva i prevenciju raka). Aktivni sastojak u kurkumi je kurkumin.

Biber se koristi u svim kulturama. Ima antioksidativna i antibakterijska svojstva te može pomoći kod gubitka kilograma jer potiče razgradnju masnih stanica.

Advertisements


Đumbir je jedan od važnijih zdravih začina. Koristi se kao lijek za ublažavanje mučnine te ima antiupalno i antioksidativno djelovanje. Također se koristi kao biljni lijek za prehladu i gripu.

Češnjak sadrži vitamine C i B6 te selen. Češnjak pomaže u spriječavanju bolesti srca i raka. Jedan od najjačih sastojaka u češnjaku je alicin, koji snižava krvni tlak i inzulin, ali i sprječava debljanje.

Origano je izvrstan mediteranski začin koji ima snažna antioksidantivna i antibakterijska svojstva. Origano pomaže kod liječenja bronhitisa, crijevnih problema, grčeva i poremećaja metabolizma.

 

(Ultrafit)