Broj madeža na koži pokazatelj rizika za pojavu melanoma

HDL kolesterol ili ‘dobar’ kolesterol može štetiti ženama u menopauzi, pokazalo je novo američko istraživanje.

Znanstveno istraživanje pokazuje da on, umjesto da otežava stvaranje zadebljanja na stijenkama krvnih žila, može potaknuti aterosklerozu odnosno  stvaranje nakupina na stijenkama arterija tijekom menopauze.

“To je bilo iznenađenje”, kazala je voditeljica istraživanja Samar El Khoudary sa sveučilišta Pittsburgh.

Advertisements


“Znamo da dobar kolesterol treba štititi žene”, kazala je. Prije menopauze dobar kolesterol pomaže u zaštiti od srčanih bolesti, dodaje  El Khoudary.  No tijekom menopauze čini se da HDL kolesterol potiče proces stvaranja plakova na stijenkama krvnih žila.

“To se događa neovisno o drugim faktorima poput tjelesne težine ili razine ‘lošeg’ kolesterola”, kaže El Khoudary.

U okviru istraživanja znanstvenici su  tijekom devet godina  pratili 225 žene u srednjim 40-im godinama života. U tom razdoblju debljina plakova na stijenkama krvnih žila mjerena je pet puta a nijedna žena na početku istraživanja nije imala srčanih tegoba.

Znanstvenici su uočili da su s ulaskom u menopauzu povišene razine dobrog kolesetrola povezane s većim nakupljanjem na stijenkama krvnih žila. Rezultati istraživanja sugeriraju da se priroda HDL kolesterola mijenja tijekom menopauze.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem skupu udruženja North American Menopause Society.
– See more at: http://vijesti.ba/clanak/282385/dobar-kolesterol-moze-stetiti-zenama-u-menopauzi#sthash.mSrjHReJ.dpufViše od 11 madeža na ruci ukazuje na mogućnost povećanog rizika od pojave melanoma, pokazuje britansko istraživanje koje prenosi BBC.

Broj madeža na desnoj ruci dobar je pokazatelj ukupnog broja madeža na tijelu, otkrili su znanstvenici. Više od stotinu ukazuje na pet puta veći rizik pojave te vrste raka kože. To bi moglo pomoći liječnicima opće prakse da otkriju koje su osobe izložene najvećem riziku.

Znanstvenici s King's College London u istraživanju su koristili podatke tri tisuće blizanaca u Britaniji. Znanstvenici su proučavali  veliku skupinu sestara blizanki tijekom osam godina prikupljajući podatke o vrsti kože, pjegama i madežima.

Nakon što su iste metode primjenili na manjoj skupini od  400 muškaraca i žena koji su oboljeli od melanoma došli su do brzog i jednostavnog načina da procijene rizik od pojave raka kože.

Žene s više od sedam madeža na desnoj ruci imale su devet puta veći rizik da na čitavom tijelu imaju više od 50 madeža. One s više od 11 madeža na toj ruci imale su veće izglede da na čitavom tijelu imaju više od stotinu madeža što znači da su imale veći rizik od pojave melanoma.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British Journal of Dermatology.

 

(Fena)