Znate li za šta je dobar zeleni čaj?

Šolja vrućeg ili čaša hladnog – svejedno je. Zelenom čaju dajte zeleno svjetlo jer su brojna istraživanja utvrdila njegovu višestruku korist. Za šta je dobar zeleni čaj? Odgovor je za više stvari i to vrijedi i za žene i za muškarce.

Za šta je dobar zeleni čaj?

1 Pomaže u borbi s kilogramima – debele i pretile osobe tjelovježbom su izgubile kilogram i pol i uklonile 7 % više masnih naslaga sa stomaka, samo zato što su napitak s jednakim brojem kalorija zamijenile zelenim čajem (podaci su jednog multicentričnog istraživanja provedenog u SAD-u).

2 Štiti od raka – u poređenju s onima koji nikad ne piju zeleni čaj, obožavateljice tog napitka imaju 12 % manji rizik od raka dojke, pokazalo je kinesko istraživanje na uzorku od 6928 žena.

3 Smanjuje rizik od moždanog udara – naučnici sa Univerziteta California u Los Angelesu proučili su rezultate 9 istraživanja I zaključili da 3 šolje zelenog ili crnog čaja na dan snižavaju rizik od moždanog udara za 21 %.

4 Održava zdrave desni – istraživanje u kome je učestvovalo 940 muškaraca pokazalo je da što više zelenog čaja muškarac pije, to je manja vjerovatnoća da će imati bolesne desni.

Najnovije

Popularno

Više savjeta