Čaj od ovog ljekovitog bilja će pomoći kod nedostatka željeza

Kičica (Centaurium erythraea) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka vrlo rasprostranjena kod nas. Najčešće je nalazimo po šumskim čistinama, brdskim livadama i obroncima te nizinskim livadama i pašnjacima. Cvate od lipnja do rujna. Cvjetovi se otvaraju samo na jakom suncu, obično oko podneva. Čaj od ovog ljekovitog bilja će pomoći kod nedostatka željeza.

Čaj od ovog ljekovitog bilja će pomoći kod nedostatka željeza

U narodnoj medicini kičica je omiljeno sredstvo protiv želučanih tegoba jer gorke tvari kičice potiču izlučivanje sline i želučanih sokova, a kičica potiče apetit, jača želudac, pospješuje probavu i pomaže protiv nadutosti te lijenosti želuca i crijeva. Izvrsno je sredstvo protiv upale sluznice želuca izazvane nedovoljnim izlučivanjem želučane kiseline, ali zato se ne preporučuje kod upale izazvane prekomjernim izlučivanjem želučane kiseline.

Kičica pospješuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči pa tako pomaže kod žutice, žučnih kamenaca i masne jetre. Kičica se koristi protiv povišene temperature i groznice, smanjuje razinu mokraćne kiseline u krvi i pomaže protiv gihta. Omiljeno je sredstvo protiv kožnih tegoba, ponajprije osipa, pa crvenila i upale kože te nečiste i ljuskave kože, a može se koristiti i za čišćenje rana.

Najčešće se koristi kao čaj, vino ili tinktura, ali sitno narezani, svježi listovi kičice mogu se dodavati u mesne juhe, variva i salate. Gorke tvari koje sadrži potiču izlučivanju želučanih sokova. Budući da pospješuje apetit, jača cijelo tijelo. Biljke koji potiču rad želuca treba koristiti drugačije nego one koji ga više smiruju i reguliraju.

Čajeve s gorkim tvarima (pa tako i kičicu) pijemo uvijek hladne, ne pijemo ga nakon jela, nego otprilike pola sata prije obroka. Treba početi djelovati prije nego što počnemo jesti kako bi se u želucu stvarali i izlučivali želučani sokovi.

 

Čajna mješavina pomaže kod manjka željeza u krvi

Pomiješajte 50 g kičice, 50 g listova pelina, 50 g listova koprive i 50 g šipka. Žlicu čajne mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i pokriveno ostavite da odstoji deset minuta. Čaj procijedite i zasladite medom. Ovaj čaj pijte od četiri do šest tjedana, i to dva puta na dan.

 

Tinktura od kičice za poticanje probave

Staklenu bocu napuni se do polovice povenutim listovima i cvjetovima kičice, zalije do vrha jakom rakijom, ostavi na toplome mjestu 6-8 tjedana, procijedi i spremi u tamnu bocu. Uzima se 2-3 puta na dan po 20 kapi. Djeluje na poticanje apetita i probave te snižava povišenu temperaturu.

 

Vino od kičice tradicionalni je lijek protiv reume i gihta

Pripremite 40 g kičice, litru bijelog vina, jednu mahunu vanilije i jedan limun. Usitnjenu suhu kičicu stavite u staklenku i prelijte vinom. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i limun narezan na tanke ploške. Ostavite na toplome mjestu 8-10 dana. Procijedite i uzimajte 2-3 puta na dan po čašicu vina prije obroka.

 

Protiv glavobolje, groznice i potištenosti

Čaj se priprema od 20 g kičice koja se prelije s 2,5 dl kipuće vode. Pije se u gutljajima po 1 šalica tijekom dana ili 1/2 šalice pola sata prije jela. Kura traje 2-4 tjedna. Ova čajna mješavina koristi se kod želučanih tegoba, protiv groznice, glavobolje i žučnih kamenaca.

Najnovije

Popularno

Više savjeta