Moćnija od čokolade: Namirnice koje djeluju bolje od apaurina

Da je čokolada poslastica koja može popraviti raspoloženje već je dobro poznato, no jeste li znali da jedna kisela (i manje kalorična) namirnica to čini još bolje? Otkrilo je to američko istraživanje koje je ovu namirnicu proglasilo učinkovitom poput lijekova protiv anksioznosti, prenosi zadovoljna.hr.

Moćnija od čokolade: Namirnice koje djeluju bolje od apaurina

Znanstvenici sa Sveučilišta u Marylandu došli su do otkrića da fermentirana, odnosno ukiseljena hrana poput krastavaca, kiselog kupusa, jogurta i korejskog jela kimchija može smanjiti osjećaj tjeskobe, a povećati osjećaj ugode i dobrog raspoloženja.

Evo i zašto: kad jedemo krastavce u probavni sustav unosimo dobru bakteriju poznatu kao probiotik koja potiče stvaranje hormona kortizola bitnog u boljem podnošenju stresa. Neki znanstvenici čak imaju teoriju da je fermentirana hrana bogata istim kemijskim spojem čije stvaranje potiču lijekovi protiv tjeskobe. Drugim riječima, tvrde da grickanje krastavca može imati isti učinak kao lijekovi protiv anksioznosti.

Osim što popravljaju raspoloženje krastavci imaju i druge koristi za zdravlje. Sjajna su hrana za vraćanje energije nakon tjelovježbe, mogu smanjiti menstrualne grčeve, a pomažu i kod mamurluka.

Možemo reći da je s ovim otkrićem čokolada, najpopularnija hrana za bolje raspoloženje, u kiselim krastavcima dobila konkurenciju.

Kako kiseliti kupus u keramičkoj posudi

Najnovije

Popularno

Više savjeta