Zašto lišće opada

Kada je jesen u pitanju, prva stvar na koju mnogi pomisle je lišće. Crveno, zlatno i narandžasto lišće koje oblaže drveće i na kraju pada na zemlju je prizor koji mnogi moraju vidjeti. Ali zašto lišće opada?

Zašto lišće opada

Kako se ispostavilo, drveće je prilično pametno, a opadanje lišća je metoda samoočuvanja tokom hladnijih mjeseci.

Listopadna stabla su obično ona koja ćete vidjeti kako gube lišće tokom jeseni. To je zato što nemaju tendenciju da sadrže voskove i smole koje bi ih zaštitile (kao druge vrste kao što su magnolije). Tokom zime, ti krhkiji listovi bi bili podložniji oštećenjima, jer kako se voda smrzava – kao što bi to vjerovatno bilo zimi – širi se uzrokujući oštećenje listova i čineći ih nesposobnim za fotosintezu. Drvo mora da jede, znate?

Odbacivanje lišća pomaže da se osigura da je fizički integritet drveta netaknut. Snijeg koji se uhvatio na lomljivom lišću i vjetroviti uslovi mogli bi donijeti dodatnu težinu i stres granama i na kraju uzrokovati štetu.

Međutim, kako drvo to radi? To je zapravo hormonska promjena koja nastaje kada se dani skraćuju i temperature padaju. Kada se ti hormoni aktiviraju, počinje proces apscisije i proizvodnja hlorofila prestaje. Ovdje se posude koje nose vodu i šećer zatvaraju, a novi ćelijski sloj počinje rasti. Dok to radi, lišće se stalno olabavi sa drveta i opada.

Iako da, to jesenje lišće je predivno, ono je i simbol moći prirode. Sljedeći put kada planirate laganu šetnju ili opuštenu vožnju kroz lišće, sada ćete tačno znati zašto lišće opada.

Najnovije

Popularno

Više savjeta