Pronalasci koji su prvobitno bili isključivo za vojsku

Vjerovali ili ne, ali puno stvari koje danas koristimo razvila je vojska. Neki jako bitni pronalasci i otkrića su prvobitno bili namijenjeni vojsci i njenim potrebama. Nabrojati ćemo one najbitnije.

Pronalasci koji su prvobitno bili isključivo za vojsku

Internet

Osnove interneta razvila je američka vojna agencija DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency) u namjeri da 1962. godine poveže računare Pentagona i drugih komandnih centara. Kada su uspjeli da uspješno umreže sve vojne kompjutere, tehnologiju su ustupili američkim unverzitetima, koji su nastavili da je razvijaju. Iz svega toga je nastao Internet, međunarodna mreža.

GPS

Globalni sistem navigacije je razvila američka vojska. To je sistem od 24 satelita koji komuniciraju sa GPS prijemnicima. Svaki moderan telefon može da služi kao prijemnik i usmjerava korisnike. Prvobitno je bio namijenjen samo u vojne svrhe, ali je Amerika odlučila da ga pusti u slobodno korištenje 1996. godine.

Konzerve

Za vrijeme Napoleonovih ratova (1805 – 1813) francuska vlada je ponudila visoku novčanu nagradu onom ko smisli dobar način za čuvanje velikih količina hrane. Pronalazač Nikola Aper baš u to vrijeme je primjetio da hrana ostaje dugo svježa ako se zagrije u zatvorenoj posudi i nakon toga ne otvara.  Za svoj izum Nikola Aper bogato je nagrađen.

Ambulantna kola

Prvo su se pojavila u 15. vijeku u španskoj armiji. To su bile pokretne vojne bolnice koje su izvlačile ranjenike iz borbe i pružale im medicinsku pomoć. Tek u kasnijim decenijama došlo se na ideju da se hitna pomoć koristi i za civile.

Ženski ulošci

Kompanija Kimberly-Clark u Americi je 1914. godine izumila materijal koji je imao pet puta veću upijajuću moć od pamuka. Taj celularni pamuk se prodavao vojnicima koji su ga koristili za uvijanje rana. Poslije rata, malo je falilo da se kompanija zatvori, sve dok jedan od direktora nije načuo da su medicinske sestre koristile proizvod i u druge svrhe, a ne samo kao zavoj. Ova kompanija je odlučila da lansira novi proizvod , ženske uloške.

Moderna plastična hirurgija

Otac moderne plastične hirurgije je Harold Giliz, koji je radio sa vojnicima koji su pretrpjeli povrede lica u Prvom svjetskom ratu. Razvio je veliki broj tehnika koje se koriste i dan danas.

Kompjuteri

Prvi digitalni elektronski računar, ENIAC je izgrađen kako bi se izračunavale balističke tablice za američku vojsku. Rad na njemu je počeo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Koristio se i za analizu potencijalnog uticaja hidrogenske bombe. Tehnologija se kasnije raširila na američke univerzitete koji su je nadogradili.

Najnovije

Popularno

Više savjeta