Prirodni lijek za gljivice

Gljivične infekcije nastaju zbog uticaja raznih mikrorogranizama iz skupine gljivica. Postoji više od 20 vrsta koje mogu stvarati zdravstvene probleme. Najpoznatija je Candida. Ove infekcije se najčešće javljaju na spolnim organima, naročito kod žena ali se mogu pojaviti i među prstima, noktima itd. U ovom članku ćemo između ostalog objasniti kako napraviti prirodni lijek za gljivice.

Prirodni lijek za gljivice

Najčešći simptomi po kojima prepoznajemo ovo oboljenje su : crvenilo, osip, neprijatan miris itd. Najčešći uzroci pojave infekcije su: oslabljeni imunitet, nedostatak minerala u organizmu, dugotrajna upotreba antibiotika ili čak i korištenje prljave odjeće i obuće.

Soda bikarbona i sirće su prirodni lijek

Sirće je efikasno prirodno rješenje protiv gljivica, a soda bikarbona će poboljšati djelovanje.

Za tretman  je potrebno:

  • voda
  • 1 šoljica jabukovog sirćeta(ocat)
  • 4 čajne kašike sode bikarbone
  • papirni ubrusi

U vodu stavite sirće, i potopite stopala na 15 minuta, pa ih nakon 15 minuta obrišite papirnim ubrusima. Nakon toga potopite noge u drugu posudu s vodom, u kojoj ste otopili 4-5 kašika sode bikarbone. Sirće će ubiti gljivice a soda bikarbona će neutralizovati kiselost, čime se sprječava ponovni razvoj gljivica. Ponavljajte tretman dva puta dnevno.

Prirodno liječenje gljivica

Bijeli luk je najveći neprijatelj gljivica. Dovoljno je uzeti usitnjeni luk ili jedan komadić te prisloniti na zahvaćeno područje. Vrlo brzo će se primjetiti razlika.

Ako niste znali, jogurt je jako dobar prirodni lijek za gljivice. Jogurt u sebi sadrži pojedine dobre bakterije koje su dobre u borbi protiv gljivica. Možete ga slobodno utrljati na vidljiva i lako dostupna mjesta zahvaćena gljivicama. Također možete jogurtom natopiti tampon ako je potrebno primjeniti ga iznutra. Jogurt nemojte ostavljati da djeluje dugo.

Ulje od origana jako dobro uništava gljivice. Ovo ulje je prirodni antiseptik i često se koristi za suzbijanje raznih infekcija. Najučinkovitije se pokazalo pri liječenju gljivičnih oboljenja na noktima. Osim toga možete isprobati ulja na prirodnoj bazi kao što su kokosovo ulje i kantarionovo ulje koje je poznato kao prirodan lijek za dosta stvari.

Još jedno neobično sredstvo u borbi protiv gljivica jeste ulje od oraha. Najkorisnije je pri liječenju gljivica na tjemenu glave. Ovo ulje efikasno uklanja gljivice i moguće opadanje kose. Može se kombinovati sa jabukovim sirćetom (ocat).

Za borbu protiv gljivica promijenite životne navike!

Preporučuje se povećano unošenje zdravih namirnica u organizam. Potrebno je ojačati imunitet i na taj način dati organizmu veću šansu da se izbori sa infekcijama. Važno je da redovno pijete vodu te da izbjegavate šećere. Šećer je pogodan za razvoj gljivica.

Naravno jedna od najbitnijih stavki kod prevencije pojave gljvičnih infekcija jeste održavanje lične higijene.

Prirodni lijekovi za upalu grla koji odmah pomažu!

Najnovije

Popularno

Više savjeta