Kako uspavati bebu

Bebe trebaju puno sna kako bi rasle te se neometano i zdravo razvijale. To je svima jasno kao dan, no u praksi se često događa da je beba umorna, no nikako ne može zaspati. Potrebna joj je pomoć kako bi usnula, a roditelji se često pitaju kako uspavati bebu te se snalaze na sve moguće načine da bebicu otprate u toliko potrebno carstvo snova.

Kako uspavati bebu

1. Vožnja u kolicima. Bebe obožavaju kretanje, a mama i tata mogu uživati u svježem zraku i uhvatiti malo vitamina D preko sunčevih zraka.

2. Vožnja bebe u autu, po kvartu, u krug. Neke bebe obožavaju zujanje automobilskog motora, a neke će negodovati još više.

3. Joga za bebe. Jedan sat prije spavanja igrajte se s bebom tako da joj malo rastežete ručice i nožice u svim smjerovima i tako joj otpustite stres.

4. Klasična ili neka lagana umirujuća muzika. Funkcioniše kod nekih beba.

5. Pustite bebi ovu pjesmu. Osmislili su je neuroznanstvenici i stručnjaci s jednim jedinim ciljem – da uspava dijete.

6. Legnite kraj bebe i pravite se da spavate. Neke bebe smire se kad vide da je mama smirena, opuštena da duboko diše i ne brine oko toga hoće li beba zaspati. Bebice će promatrati mamino lice, slušati njezine duboke udahe i izdahe, pa na kraju i same zaspati.

7. Dojenje kao utjeha. Funkcioniše kod većine beba. Iako nisu gladne, samo bivanje na majčinim prsima i kontakt koža na kožu uspava ih u tri minute.

8. Dajte bebi mobitel. Nije zdravo, nije poželjno, nije najbolje rješenje, ali ponekad će se beba lakše smiriti ako joj date da se malo poigra s vašim mobitelom.

9. Čitajte slikovnicu “Zeko koji želi zaspati”, a napisali su je bihevioralni psiholozi i lingvisti kako bi roditelji djecu lakše uputili u svijet snova.

10. Pokušajte s različitim tehnikama ljuljanja u naručju. Malo ju nosite i skakutajte, pa ju polakše i dublje zanjišite. Na jednu, pa na drugu stranu.

11. Probajte swaddling ili čvrsto zamatanje bebe u maramu.

12. Upalite usisavač. Neke bebe obožavaju zujanje usisavača jer ih vjerojatno podsjeća na zvukove iz maternice i djeluje umirujuće.

13. Upalite sušilo za kosu ili fen. Ima isti efekt na bebu kao i usisavač.

14. Nabavite lampicu koja prigušuje svjetlo ali projektuje na strop zvijezde. Neke bebe gledaju u zvjezdice koje plešu po stropu i to ih u konačnici uspava.

15. Eterično ulje lavande kapnite negdje u sobi. Umirujuća svojstva mirisnog ulja možda pomognu bebi zaspati.

16. Milujte bebicu nježno po čelu. Okice bi se mogle ubrzo početi sklapati.

17. Približite lice do bebina, dajte joj da vas dodiruje ručicama i davajte joj nježne pusice u lice.

18. Stavite bebu na prsa, odnosno osigurajte joj kontakt koža na kožu.

19. Stavite bebu u nosiljku i nosite je po kući čvrsto priljubljenu uz vaše tijelo. Potom je pažljivo položite u krevetić.

20. Tokom tople kupke prije spavanja, nemojte bebu previše animirati na igru. Neka kupka bude opuštajuća.

21. Isprobajte tehniku “čarobne ruke” koja bi bebu trebala uspavati za jednu minutu.

22. Izbjegavajte kontakt očima. Za bebu je intenzivno gledanje u vaše oči zapravo istraživanje svijeta i vrlo uzbudljivo. I ne pomaže u zaspavljivanju.

23. Lijevu ruku nježno položite na bebin trbuščić, a desnu na njezinu glavicu. Zatvorite energetski krug i umirite bebu.

24. Prilagodite temperaturu zraka u sobi. Ne smije biti ni pretoplo niti prehladno. Idealno je oko 22 C.

25. Dajte bebi dudicu i tješilicu.

26. Ako se beba previše zaigrala s dudom i tješilicom ili plišancem, oduzmite joj te rekvizite.

27. Masaža opušta svakog, pa zašto bi bebe bile izuzetak?!

28. Čitajte bebi priču u tihom i monotonom glasu. Nemojte se previše uživiti i podizati ton glasa, kako bebu ne bi još više stimulirali.

29. Pjevajte bebi pjesmicu. Pa čak i ako uopće nemate sluha, pjevušite bebi. Njoj je ionako važan samo ton vašeg glasa.

30. Neka bebu, ako je to moguće, uspavati pokuša neko drugi. Ponekad je bebi mama jednostavno prezanimljiva i preuzbudljiva kao pojava.

31. Pokušajte s “hipnozom”. Ovdje se ne misli na stvarnu hipnozu, već na neku ponavljanu radnju. Prelazite prstom po cijeloj dužini bebine ručice, uvijek po istom mjestu, pokretom je hipnotizirajte.

32. Držite se rutine: buđenje, papica, igra, spavanac, buđenje, igra, papica, spavanac. I tako u krug. Bez iznimke.

33. Pomaknite krevetić u neki drugi dio sobe (ako je moguće). Možda beba jednostavno ne osjeća Feng Shui sobe.

34. Držite bebu za ruku. Nešto tako jednostavno, nježno i divno, dovoljno je ponekad da beba zaspi, jer zna da ste tu pokraj nje iako vas ne vidi.

35. Kako beba raste, smanjite broj dnevnih drijemeža. Znamo, znamo da vam trebaju, ali još više vam treba noćni san.

36. Ne konzumirajte kofein ako dojite.

37. Mrmljajte. Nećete se osjećati baš ugodno mrmljajući ništa samoj sebi u bradu, ali bebe to vole jer ih podsjeća na zvuk vašeg glasa dok su bile u trbuhu.

38. Isprobajte tehniku “maramice”. Rastvorite maramicu i nježno njome prelazite po bebinom lišcu od čela prema bradici.

39. Pidžamica neka bude što mekanija i od što prirodnijih materijala. Provjerite da li bebu možda nešto stišće, žulja ili smeta na šavovima pidžame, zbog čega ne može zaspati.

40. Izbacite iz krevetića sav višak igračaka, plišanaca, dekica i krpica. Kao i odrasli, bebe često ne mogu zaspati zbog neurednosti okoline. Čvrsto zategnuta plahta, prekrivač i jedan frendić dovoljni su za put u carstvo snova.

41. Smirite se. Bez obzira što govorili, pjevali ili činili bebi, ona će osjetiti vašu unutarnju napetost. Nemojte brinuti što beba ne spava, jer onda je i ona zabrinuta i neće htjeti zaspati. I tu će se zatvoriti začarani krug nespavanja.

42. Stavite u sobu sat s kazaljkama. Kuckanje sata može bebu podsjetiti na kucanje srca dok je bila u majčinu trbuhu.

43. Pronađite prijateljicu ili rođakinju koja je ekspert u uspavljivanju i zamolite je da vam demonstrira svoju metodu i pristup.

44. Lagano zagrijte plahtu prije stavljanja bebe u krevetić. Ponekad su pospane, ali ih šok od mrzle plahte razbudi i oneraspoloži.

Zvuk usisavača ili fena je kao tableta za smirenje bebama

 

Izvor: klinfo.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta