Kako miris bebine glave olakšava vezivanje s roditeljem

Dugo vremena nije bilo baš jasno odakle potiče miris bebine glave kod novorođenčadi. Može li da bude od znoja? Od supstanci nakon porođaja, odnosno rođenja? Tečnosti koja okružuje bebu dok raste u maminom stomaku? Sada, tim na čelu sa profesorom sa japanskog Univerziteta Kobe, Mamikom Ozakijem, postao je prvi koji je identifikovao hemijsku strukturu mirisa proizvedenih na glavama novorođenih beba.

Kako miris bebine glave olakšava vezivanje s roditeljem

Nova studija se bavila i hemijskim sastavom i psihološkim uticajima mirisa bebine glave kako bi se otkrilo kako taj slatki miris može pomoći bebama da privuku pažnju roditelja.

Naučnici su najprije opremili pet novorođenih beba posebnim šeširima punim zrnaca koja upijaju miris, a potom su sakupljali mirise iz fiola napunjenih plodovom vodom. Odmah nakon analize uzoraka, Ozaki i njegov tim otkrili su svoje prve revolucionarne rezultate – iako su mnogi naučnici smatrali da miris bebine glave potiče od amnionske tečnosti, njihova analiza pokazala je da su hemikalije prisutne u mirisu bebine glave različite. To znači da na bebinim glavicama zaista postoji nešto posebno što im daje miris.

Mirisi prikupljeni nekoliko sati nakon rođenja bili su mnogo drugačiji od onih sakupljenih nakon nekoliko dana. To znači da beba može da izrazi svoju individualnost kroz miris koji proizvede ubrzo po rođenju u poređenju sa nekoliko dana kasnije. Za bebe je važno da formiraju jasnu vezu s roditeljem odmah nakon napuštanja materice, a miris njihovih glava radi na tome odmah.

Sve je to fascinantno samo po sebi, ali postaje još zanimljivije kada pogledate šta znači za odrasle. Istraživanje objavljeno u jednom švicarskom istraživanju pokazalo je da je miris novorođenčeta toliko moćan da je u stanju da u mozgovima odraslih izazove jak osećaj zadovoljstva koji liči na onaj koji se dešava kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

To pokazuje da koju god supstancu bebe proizvode kako bi stvorile taj miris, on djeluje kao jedinstveni identifikator koji bi mogao da se koristi za formiranje veze sa roditeljem i da osigura da beba bude nahranjena, obučena i bezbjedna.

https://www.nationalgeographic.rs/

Zašto se javljaju grčevi kod beba

Najnovije

Popularno

Više savjeta