Kako prestati pušiti

Ako je vaš cilj prestanak pušenja onda ste na pravom mjestu. Ovaj članak vam donosi nekoliko savjeti kako prestati pušiti te da s razmišljanja pređete na djelo i da vaše nepušenje ne traje samo jedan dan nego da bude zauvijek.

Kako prestati pušiti

Postepeni prestanak pušenja

Odredite datum za prestanak

Odredite datum i vrijeme kada ćete da prestanete da pušite, a do tada uživajte u cigaretama kako ste navikli. Ne pokušavajte da prestanete prije toga jer će vam cigarete tako djelovati još privlačnije.

Radujte se tome

Raščistite stvari svojoj glavi. Ne gubite ništa prestankom pušenja, samo ćete poboljšati svoje zdravlje, energiju, sačuvati novac, a imaćete i više samopouzdanja, samopoštovanja, slobode, i najvažnije od svega, time ćete imati duži i kvalitetniji život.

Imajte poslednju cigaretu

Zapalite svoju poslednju cigaretu i obećajte sebi da, bez obzira na sve padove i uspone, više nikada nećete zapaliti cigaru niti ćete unijeti nikotin u nekoj drugoj formi.

Kako ukloniti dim i neugodni miris

Ne pravite dramu oko toga

Vaše tijelo će nekoliko dana osjećati potrebu za nikotinom, ali to ne znači da morate da se osjećate bijedno ili da žudite za cigarama. Fizički simptomi su neznatni – nema nikakvog bola – i prolaze brzo. Imajte na umu da ste patili dok ste pušili, a sada se vaša patnja završava. Vi ste nepušač i uskoro ćete biti potpuno slobodni.

Mislite o tome

Što se više trudite da ne razmišljate o tome, više će vam biti na umu. Samo se potrudite da uvijek kada vam cigarete padnu na pamet, podsjetite sebe kako je sjajno to što vam cigarete više nisu potrebne i što ne želite da pušite!

Nema “samo jedna cigareta” nakon prestanka

Ako uzmete tu jednu, opet ćete ući u taj začarani krug iz kojeg ste izašli. Nikada, nikada ne razmišljajte o “samo jednoj cigareti”, već se sjetite da je to čitav lanac ružnih navika koje će vas opet zarobiti ako posustanete.

Bacite cigare

Ako nosite cigare sa sobom, bez obzira što ne pušite, to znači da sumnjate u svoju odluku. Nepušačima ne trebaju cigare, a vi ste nepušač od onog trenutka kada ste ugasili posljednju.

Budite pozitivni oko prestanka

Umjesto da se plašite negativnim stvarima koje vam prijete zbog pušenja i gledate slike raka pluća i grla, bolje razmišljajte o lijepim stvarima koje vas čekaju kad prestanete.

Napravite listu razloga zašto želite prestati

Pokazalo se korisnim ako svaki dan prije spavanja ili rano ujutro prođete kroz tu listu par puta, kako bi se podsjetili na razloge. Na toj listi ne smiju biti samo zdravstveni razlozi. Razmislite o tome koliko vremena ćete dobiti u životu koje je odlazilo na pušenje, koliko novca ćete uštedjeti, kako bi bilo lijepo da vam odjeća i kosa ne smrdi po dimu cigareta nego mirišu po voćnom šamponu.

Nagli prestanak pušenja

Bacite kutiju cigareta i ne osvrćite se . Nagli prestanak pušenja možda je najbolji način da odbacite lošu naviku, otkrila su nova istraživanja sa Univerzteta u Oksfordu.

Pušači, koji su odjednom prestali da puše imali su 25 % veće šanse da će da izdrže četiri sedmice i 42 %veće šanse da neće da zapale šest mjeseci , od onih koji su postepeno smanjivali cigarete dvije sedmice prije prestanka pušenja.

Prestanak je, međutim, bio jednako težak za one koji su prestali odjednom, kao i one koji su odvikavali od cigareta, pokazalo je istraživanje. Ni jedan ni drugi način nisu lakši, ali instant prestanak može da stavi ‘vaš um na pravo mjesto’.

Šta kada vas uhvati kriza?

U vašoj kratkoj karijeri apstinenta od cigareta doći će trenutak kada ćete po cesti primjećivati sve zapaljene cigarete i ljude kako puše. Ako vam nedostaje da nešto radite rukama možete umjesto cigarete imati pri ruci grickalice, mrkvu, čačkalice, žvakaće gume i slično.

Metode opuštanja mogu vam biti od koristi, kao npr. joga, meditacija, slušanje muzike…

Dobrobiti nakon prestanka pušenja

Prestankom pušenja dobivate:

  • Izgled: Zdraviji izgled, bjeliji zubi, manje prištića i nečistoća na koži, ljepša kosa
  • Fizički razlozi: Bolja fizička kondicija, veći kapacitet pluća, smanjena mogućnost dobivanja infarkta i moždanog udara, za muškarce bolja potencija, a ne smijemo zaboraviti i dužii život nepušača
  • Psihički razlozi: Manja izloženost stresu i naglim promjenama raspoloženja, bolje kognitivne sposobnosti i bolja koncentracija, osjećaj zadovoljstva jer ste uspjeli prestati, jačanje samopouzdanja.
  • Ostalo: Ušteda, zatim biti ćete okruženi finijim mirisima, nećete navući prehladu jer po zimi morate pušiti na otvorenom prostoru, biti ćete poželjnije društvo jer nećete zaudarati po duhanu

Instagram eKako

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta