Kako napisati CV

Ako ste tek na početku svog puta ka zaposlenju sigurno ste došli u situaciju da niste sigurni kako napisati CV i poslati ga na željenu adresu. Dobar CV može biti odskočna daska ali isto tako može biti težak zadatak za napisati ako nemate radnog iskustva. Donosimo par smjernica i savjeta kako napisati CV i tako sebi povećati šanse za zaposlenje.

Kako napisati CV

Neki osnovni izgled koji bi trebao da prati svaki CV bi bio:

 • Bijela podloga papira
 • Bez ukrasa i šarenih boja
 • Boja slova treba biti crna a font Arial ili Calibri te veličina fonta 11 ili 12
 • Koristite bold samo za lične podatke
 • Pokušajte izbjegavati podvlačenje riječi
 • Trudite se da opis bude jednostavniji, bez komplikovanih rečenica
 • Naslov dokumenta uvijek treba da bude vaše IME i PREZIME

Najčešće greške kod pisanja CV-a

Osnovni dijelovi koje treba da sadrži svaki CV

Lični podaci

Uvijek budite tačni, jer se greške omaknu na najjednostavnijim stavkama. Potrebno je upisati:

 • Ime i Prezime
 • Adresa
 • Telefonski broj
 • Mail adresa

Lični profil

Ovdje možete navesti neke osnovne podatke o sebi, bez pretjeranog nabrajanja. Objasnite područje rada koje vas zanima te koje vještine posjedujete. Nemojte duljiti, dovoljne su dvije do tri rečenice. Možete početi sa zvanjem koje ste stekli tokom školovanja i navođenjem škole ili fakulteta koja ste završili. Navedite ukratko koje vještine posjedujete, tipa organizovanost, tačnost itd.

Poslovi, praksa

Ako vam nedostaje radnog iskustva, bazirajte se na neke druge aktivnosti koje ste radili. To može biti sudjelovanje u raznim školskim, studentskim događajima. Važna stvar Za naglasiti jeste ako ste tokom školovanja imali praksu. Također dobro bi bilo dobiti preporuku od osobe kod koje ste bili na praksi. Nikako nemojte lagati pri pisanju životopisa.

U okviru radnog iskustva navedite firme u kojima ste radili, period zaposlenja u svakoj od njih i poziciju na kojoj ste radili. Pokažite budućem poslodavcu da ste osoba koja želi da uči i razvija svoje potencijale u svim situacijama.

Fokus treba da stavite na ostvarene rezultate u okviru dužnosti i odgovornosti koje ste imali na prethodnim radnim pozicijamai detaljnije treba da navodite samo ona radna iskustva koja su relevantna za poziciju na koju konkurišete.

Preporuke

Pod preporukama je, uz odobrenje osobe koja vas preporučuje, dovoljno navesti njeno ime i prezime, funkciju i mjesto rada (škola/fakultet) te kontakt – broj mobitela ili mail adresu. Izuzetno je važno da osobu, koja vas preporučuje, tražite dozvolu za objavu kontakt podataka!

Obrazovanje

Podaci vezani za obrazovanje moraju sadržavati podatke kao što su zvanje, naziv škole, datum početka i završetka školovanja itd. Možete istaknuti i naziv svog diplomskog rada, ukoliko tematski odgovara području ili poslu koji biste željeli raditi u budućnosti.

Strani jezici

Ukoliko znate više stranih jezika, sve ih pobrojite. Također navedite sve diplome iz stranih škola, ukoliko ih imate, kao i razne certifikate sa kurseva. Ako u oglasu vidite da je znanje jezika jako bitno a vaše je na nekom srednjem nivou, napišite da ste spremni u kratkom roku usavršiti jezik.

Poznavanje rada na računaru

Osnovna stvar koju biste trebali poznavati jeste rad u MS Office paketu kao i korištenje interneta. Ako imate završen neki kurs računara, obavezno to navedite i mjesto gdje ste završili kurs. Možete napisati sve stručne programe koje poznajete te odrediti nivo svog znanja u istim.

Lični hobiji i osobine

Za kraj možete navesti neke lične osobine za koje smatrate da su od važnosti za poziciju za koju se prijavljujete. Izaberite interesovanja i hobije koji pokazuju na vaše kvalitete. Ako se volite amaterski baviti fotografijom to može govoriti o vama da ste spremni da sami nešto novo naučite.

Kratki savjeti i upute

 • Ne pretjerujte sa količinom informacija
 • Pišite kratko i jasno
 • CV se stalno mijenja i dopunjava
 • Nikada nemojte iznositi netačne podatke
 • Budite iskreni i vjerujte u sebe i svoje mogućnosti

Neki od primjera kako treba izgledati CV:

Primjer-CV-a

CV-osnovni-format

CV-Evropski-format

CV-savremeni

zaposlise-eu-primjer_zivotopis_biografija_curriculum vitae_cv2

zaposlise-eu-primjer_zivotopis_biografija_curriculum vitae_cv1

Kako napisati molbu za posao

Najnovije

Popularno

Više savjeta