Alergija na kofein – kako je prepoznati

Ako doživljavate neugodna iskustva nakon konzumacije kafe, vrlo je vjerovatno je prisutna alergija na kofein. Provjerite da li je stvarno imate

Dok alergija na kafu nije tako uobičajena pojava, nije niti nepoznanica. Nutricionistica Shona Wilkinson kaže kako alergijske reakcije na kafu mogu biti ili blage ili vrlo ozbiljne.

Studije su pokazale kako organizam pojedinca jednostavno ne može procesuirati kofein, kod nekih se radi o manjku gena odgovornih za ovu reakciju ili pak o nedovoljnoj izloženosti gena supstanci, navodi Wilkinson.

Alergija na kofein – simptomi

Kako znati jeste li među ljudima alergičnima na kofein? Wilkinson objašnjava kako se može raditi o jednom ili više simptoma:

– Problemi s kožom poput: ekcema, osipa, akni i svraba
– Glavobolje ili migrene
– Nervoza ili napadi panike nemogućnost koncentracije
– Nateknut jezik ili grlo
– Ubrzano kucanje srca
– Umor
– Vrtoglavica
– Bol u prsima
– Nedostatak zraka
– Bol u mišićima
– Halucinacije
– Hladan znoj
– Problemi s vidom

Zašto dolazi do alergijske reakcije?

Prije nekoliko godina je provedena studija čiji rezultati pokazuju kako doza od 5 mg kofeina na kilogram tjelesne težine može kod nekih osoba rezultirati promjenom ponašanja, a osobito ako se radi o neredovitim konzumentima kafe, prenosi home.bt.com.

Što možete učiniti za sebe?

Ako mislite da ste alergični na kofein, za početak ga izbacite iz života, no zapamtite da je potrebno i do 2 tjedna kako bi se svi efekti kofeina izbacili iz organizma. Također, kofein se ne nalazi samo u kafi, možete ga pronaći u raznim napitcima pa i čokoladi stoga budite oprezni.

Najnovije

Popularno

Više savjeta