Šta je Tesla “pseći mod” i kako funkcioniše

Do sada ste gotovo sigurno čuli za Teslinu funkciju „samovožnje“, ali šta je sa kućnim ljubimcem? Malo ranije, automobilska kompanija je predstavila funkciju “pseći mod” koja tvrdi da omogućava vašem ljubimcu da putuje s vama po vrućem danu.

Šta je Tesla “pseći mod”?

Način rada za pse je automatska postavka kontrole klime dizajnirana da reguliše temperaturu vašeg automobila dok vaši ljubimci čekaju unutra. Recimo da morate utrčati u radnju, ali ona ne dozvoljava pse. Vrući je ljetni dan i ne želite ostaviti svog psa u autu gdje bi vrućina mogla biti opasna – zato uključite način rada za pse.

Ovaj način rada vam omogućava da ostavite svog ljubimca u automobilu na kratko vrijeme bez brige da će mu postati previše vruće ili hladno. Dok ste odsutni, možete pratiti temperaturu u kabini pomoću aplikacije kako biste bili sigurni da su vaši ljubimci sigurni, pa čak i provjeriti sadržaj sa unutrašnje kamere kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Budući da su Tesle električni automobili, vaš motor ne mora biti uključen da bi ova funkcija radila. Ne morate ručno birati klima uređaj ili grijanje, samo postavite temperaturu i automobil će koristiti ono što je potrebno za održavanje te temperature.

Ovaj način rada za kućne ljubimce je zapravo produžetak prethodne funkcije koju je Tesla dodao 2018. kako bi sse priječilo pregrijavanje kabine automobila. Režim za pse koristi iste senzore kao i ta funkcija dok dodaje podesivu zadanu temperaturu koju sistem održava.

Koliko traje baterija u Tesla automobilima

Šta se dešava kada se baterija isprazni?

Ako napunjenost vašeg Tesla automobila padne ispod 20%, dobit ćete obavijest da je baterija prazna i trebali biste se vratiti u automobil da provjerite kako je vaš ljubimac.

Postoje li opasnosti ili nedostaci u načinu rada za pse?

Postoje određene stvari kojih biste trebali biti svjesni s Teslinim režimom za pse prije nego što se oslonite na njega.

Ako planirate da ga koristite, trebali biste ažurirati svoj softver kako bi vaš automobil koristio najnoviju verziju načina rada za pse. Prije nego što se oslonite na njega u stvarnom svijetu, testirajte ga u sigurnim uslovima kako biste bili sigurni da je siguran za vašeg ljubimca i da aplikacija ne radi. Ako aplikacija ima problema, budite oprezni i nemojte koristiti način rada psa dok se ne popravi.

Da li sve Tesle imaju ovu opciju?

Ako imate Teslu ili razmišljate o kupovini, treba da budete svjesni da su samo određeni modeli opremljeni režimom za pse. Oni uključuju:

Model S
Model X
Model 3
Model Y

Svi oni mogu dobiti ažuriranja za način rada psa, ali originalni Tesla Roadster ne može. Ako kupujete polovno, sve osim Roadstera bi trebalo da ima mogućnost rada za pse sve dok je HVAC sistem u dobrom stanju.

Kako uključiti način rada psa u Tesli

Da aktivirate način rada za psa:

Kliknite na ikonu ventilatora da pristupite meniju kontrole klime.
Uključite postavku “Dog” u meniju.
I to je to! Pasji način rada će se automatski isključiti kada se vratite i odvezete, ali ostaje uključen ako uđete i izađete iz automobila bez vožnje. Na taj način, način rada psa se neće isključiti ako zaboravite novčanik. Možete ga aktivirati i glasovnom komandom Imajte na umu da će se aktivirati samo dok je automobil parkiran.

Kada se uključi, prolaznici će moći da vide ekran režima Tesla pas. Vaš centralni ekran osetljiv na dodir se menja da prikaže poruku da je režim za pse uključen i da ćete se uskoro vratiti u automobil.

Najnovije

Popularno

Više savjeta