Koliko traje baterija u Tesla automobilima

Prelazak na električni automobil je najbolji način da prihvatite zelenu budućnost. Budući da je Tesla jedan od najpoznatijih proizvođača električnih automobila, normalno je zapitati se koliko im dobro ide i koliko traje baterija u njihovim automobilima.

Dakle, u smislu održivosti, koliko dugo traje Tesla baterija prije nego što je morate zamijeniti?

Koliko traje baterija u Tesla automobilima

Koliko dugo traje punjenje jedne Tesline baterije?

Da biste razumjeli širu sliku, vrijedi početi s malim detaljima. Koliko dugo možete očekivati ​​da će vaš Tesla automobil trajati prije nego što trebate posjetiti stanicu za punjenje ovisi prvenstveno o modelu vašeg automobila.

Baterije većine Teslinih modela traju oko 480 km prije nego što im je potrebno ponovno punjenje. Na donjem kraju spektra je Tesla Model 3 Standard Range, sa nešto više od 420 kilometara. Ipak, treba uzeti u obzir svoje vozačke navike. Agresivni obrasci vožnje i velike brzine će potrošiti vašu bateriju brže od umjerene vožnje.

Tesla baterije se ne troše vremenom već upotrebom. Prema tvitu Elona Muska, Tesline baterije bi trebale izdržati između 500.000 i 800.000 kilometara. Naravno, ne možete očekivati ​​da će baterija raditi najbolje decenijama. Možete očekivati ​​da će vaša baterija raditi kao nova otprilike osam godina

Kada je vrijeme da zamijenite Tesla bateriju

Tesla baterije su daleko od jeftinog. Zamjena jedne baterije može vas koštati od 5.000 do 7.000 dolara. Ali Tesla vozila ne rade na jednoj bateriji.

Zamjene baterija također variraju, s nekim prerađenim paketima po cijeni od nešto više od 16 hiljada dolara. S druge strane, novi paket na Tesla Model 3 Standard Range počinje od 40.000 dolara, a mogao bi ići sve do 84.000 dolara za model S Long Range.

Životni vijek baterije i performanse mjere se u kontrolisanim okruženjima kako bi se dobili uporedivi rezultati između različitih testova. Međutim, vožnja u stvarnom svijetu dolazi sa mnogo varijabli.

Prije nego što se previše oslonite na zvanične brojke, razmislite o svojim vozačkim navikama, udaljenosti koju redovno vozite i koliko dobro vodite računa o svojim Tesla baterijama.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta