Korisni savjeti za pranje automobila

Pranje i čišćenje automobila je jako bitna stavka pri samom procesu održavanja i produženja vijeka trajanja samog vozila. Ovo su korisni savjeti za pranje automobila.

Korisni savjeti za pranje automobila

1Automatske autopraonice

Boja vozila je toliko otporna da se u normalnom slučaju može prati bez problema u automatskim praonicama. Ako boja nakon pranja izgubi sjaj ili primijetite ogrebotine to su pokazatelji da je praonica u neispravnom stanju!

Savjeti za ovaj način pranja: isperite najgrublju prljavštinu s puno vode prije nego što pođete u praonicu. Kako biste boju dugotrajno zaštitili odaberite kod svakog pranja program s vrućim voskom.

2Ručno pranje

Najvažnije kod ručnog pranja je da se prljavština omekša s puno vode te da se ispere bez upotrebe spužve. U suprotnom preostale čestice prljavštine na površini boje imaju isti učinak kao najfiniji papir za šmirglanje. Nakon toga vozilo možete očistiti mekom spužvom ili četkom za pranje s niskim tlakom i to odozgo prema dole. Najprljavije dijelove, poput točkova, trebali biste očistiti na kraju, po mogućnosti s drugom spužvom. Na kraju vozilo temeljito isperite vodom i posušite krpom od jelenje kože.

Savjeti za ovaj način pranja: kod šamponiranja ne koristite sredstva za čišćenje kućanstva. Ta sredstva sadrže komponente koje otapaju masnoću i koje otapaju naneseni zaštitni sloj i nagrizaju boju.

Poseban oprez potreban je kod korištenja sredstava za čišćenje. Nikad ih ne nanosite na vrući lak – općenito ne perite Vaše vozilo na suncu!

3Poliranje

Poliranje je potrebno samo onda kada boja izgubi sjaj. Imajte na umu, da mat dijelove i plastične dijelove ne smijete obrađivati sredstvima za poliranje i tvrdim voskom.

Savjeti za poliranje: najbolje rezultate poliranja ostvarit ćete ako polirate u suprotnom smjeru. Nanesite sredstvo za poliranje primjerice u smjeru kazaljke na satu i polirajte onda u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.

4Mala oštećenja boje

Kako biste izbjegli pojavu hrđe trebali biste mala oštećenja boje  odmah prekriti stikom s bojom ili lakom u spreju. Ako se već pojavila hrđa, trebate je temeljito odstraniti. Prije pokrivnog laka potrebno je nanijeti temeljni lak za zaštitu od korozije.

5Plastični dijelovi i hrom

Vanjske plastične dijelove čistite normalnim pranjem. Ako to nije dovoljno, koristite sredstvo za čišćenje plastike i očistite zaprljanu površinu mekom krpom ili spužvom. Za hromirane dijelove postoje posebna sredstva za čišćenje hroma koja će vratiti sjaj zahrđalim hromiranim dijelovima ili ako su izgubili sjaj.

6Čelične i aluminijske felge

Ovdje se talože najveća zaprljanja: od kočenja, prljavština od ceste itd. Nakon pranja felge premažite najbolje sredstvom za čišćenje bez kiselina. Otprilike svaka tri mjeseca felge bi trebalo dodatno natrljati tvrdim voskom.

Savjeti za njegu: nakon početka vožnje pritisnite više puta papučicu kočnice kako biste osušili diskove i obloge kočnica.

7Njega cockpita

Instrument ploču, središnju konzolu i bočne pretince za odlaganje očistit ćete najbolje vlažnom krpom od prašine i druge prljavštine.

Najnovije

Popularno

Više savjeta