Kako uštediti gorivo pomoću Google karti

Ako Google Maps koristite za navigaciju tokom vožnje, možda ste u zadnje vrijeme na rutama vidjeli zeleni listić. Ovo znači da Google vaš put procjenjuje energetski i daje savjete kako uštediti i put učiniti najučinkovitijim u sklopu opcije koja, bar teoretski, pomaže pri uštedi goriva i novca.  Cijene goriva već su astronomski visoke a očekuje se i da će cijene samo rasti. Poskupljenje goriva za sobom povlači i poskupljenja ostalih proizvoda, a građani koje već guši inflacija mogli bi potražiti načine kako da uštede što više novca.

Kako uštediti gorivo pomoću Google karti

Kako aktivirati ekološki osviještene rute?

S obzirom da ova opcija svima ne dolazi u isto vrijeme, alat možda neće biti dostupan, ali strpite se – jednog će dana doći i do vas.

Mali listići na rutama pojavljuju se samo kad birate odredište u aplikacijama za Android ili iOS, birate ikonicu automobila za navigaciju i onda u opciji s tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana birate opcije rute i aktivirate energetski učinkovite rute (Prefer fuel-efficient routes).

Ako upalite opciju, program će vam nuditi rute koje su prilagođene vašem vozilu. Ako ju isključite, vidjet ćete ikonicu, ali Maps će vam ponuditi rutu kojom se do cilja dolazi najbrže. U nekim će slučajevima, piše Popular Science, najbrže i najučinkovitije rute biti iste.

Biranjem štedljivih ruta vidjet ćete procjenu u uštedi goriva.

Kako ova opcija funkcioniše?

Ova opcija izračune vrši pomoću nove umjetne inteligencije i podataka iz Državnog laboratorija za obnovljive izvore energije Ministarstva energetike u SAD-u.

Tokom našeg testiranja nismo mogli provjeriti je li put ‘a’ zbilja uštedio više goriva nego put ‘b’, ali Google garantuje da u izračune ruta uzima hrpu elemenata poput učestalosti kočenja, gužve na cestama, vremenskih uslova i konačno – nagiba same ceste koja na različite motore utiče na različite načine.

Aplikacija također vrši kalkulaciju brojnih faktora poput prosječne potrošnje goriva u vašoj regiji, kosine brda, učestalosti stajanja i naravno – vrste cesta (autoputi ili lokalne ceste).

Izvor: tportal.hr

Google Maps savjeti za efikasnije korištenje

Najnovije

Popularno

Više savjeta