Kako sunce i klima utiču na stakla na automobilu

Zimi su mnogo češća oštećenja vjetrobranskog stakla zbog kamenčića kojima se posipa cesta dok se ni ljeti stakla  na automobilu ne štede. Vruće staklo prilikom sudara ili pritiska lakše i brže se ošteti. Ako uočite manje oštećenje, ne oklijevajte sa popravkom. Manja oštećenja na vrućem suncu brže postaju veće pukotine čime vjetrobransko staklo gubi svoju snagu.

Vjetrobranskom staklu je potrebno malo pažnje

Kada ste sigurni da  vjetrobransko staklo nije oštećeno, preporučujemo vam da zaštitite sebe sa nekoliko jednostavnih mjera. Automobil, ako je moguće, parkirajte na mjestima gdje je hladovina i koja su manje izložena suncu. Obzirom da se mjesta za parkiranje u hladu najbrže zauzmu, kada automobil parkirate na suncu vjetrobransko staklo prekrijte zaštitom od sunca.

Ako i manji kamen udari zagrijano staklo, prouzrokovat će veću štetu nego kada je staklo rashlađeno.

Da biste smanjili vjerojatnoću da kamen ošteti vjetrobransko staklo, držite rastojanje. Automobili, kamioni i autobusi će na suhom ljetnom vremenu, posebno na dionicama gdje se vrše popravke i radovi, podići puno prašine i kamenčića.
Zato ima smisla voziti polako. Ako vozite brzo a staklo je zagrijano, šteta usljed udara kamenčića će gotovo zasigurno biti veća. Kamenčiće koji lete ne pokušavajte izbjeći. Uz nagle okrete volana na oštrim okukama možete lako prouzrokovati saobraćajnu nesreću.

Jedna od bitnih stvari koja može pomoći u zaštiti stakla je regulacije klima uređaja, tako da radi umjereno.
Kada ulazite u pregrijan automobil ne pretjerujte sa namještanjem klima uređaja na skroz nisku temperaturu.

Ovaj događaj se može porediti sa ranije pomenutim padom vanjske temperature što je za stakla veliko opterećenje. Pošto su mlaznice na ventilaciji usmjerene prema vjetrobranskom staklu, opterećenje je još veće.

Na oštećenja su osjetljiva bočna stakla i zadnje staklo

Nemojte zaboraviti ni bočna stakla i zadnje staklo. Čak i njih opterećuje ljetno sunce.
Osim toga, često se dogodi da je auto pretrpan prtljagom, pa zbog pritiska staklo može popustiti i pući. Zadnje staklo i bočni prozori su termički obrađeni i zato se, kada dođe do oštećenja, za razliku od vjetrobranskog stakla, razbiju.

Primjenom savjeta u nastavku ćete osigurati da se manje oštećenje na staklu ne raširi:

  • Ne ostavljajte vozilo na suncu. Ako vaše vjetrobransko staklo ima zvjezdicu, koju je napravio udar kamenčića, na suncu je velika vjerovatnoća da će se oštećenje raširiti.  U tom slučaju može se desiti da se oštećenje ne može popraviti već da ga morate zamijeniti. Kada parkirate automobil potražite hlad ili vjetrobransko staklo pokrijte sa zaštitnom folijom
  • Nemojte koristiti klima uređaj. Razlika temperature između vanjske i unutrašnje površine stakla, kada pokrenete klima uređaj, mogu izazvati širenje oštećenja
  • Ako je moguće, nemojte vozite po kiši, i ne zaboravite da automobil ne smijete prati. Voda i prljavština se mogu zavući pod zakrpu i u pukotinu
  • Zbog vibracije i promjene pritiska u autu, ne lupajte automobilskim vratima, pokušajte ih oprezno zatvoriti.

Najnovije

Popularno

Više savjeta