Kako provjeriti polovan automobil

Bez obzira na starost, cijenu i klasu polovnog automobila, prilikom kupovine je potrebno smanjiti na najmanju moguću mjeru rizik od pogrešnog odabira. Zbog toga vam donosimo par savjeta kako provjeriti polovan automobil i stvari na koje je potrebno obratiti pažnju kada dođete na korak od kupovine nekog polovnjaka.

Da li je auto udarano?

Automobil obavezno gledajte danju, pošto se noću teže uočavaju nepravilnosti. Dobar auto limar bez većih problema može da utvrdi da li je automobil bio udaren, čak i ukoliko ga ne podiže na dizalicu ili posmatra iz kanala. Postoji i stara popularna ali ne baš pouzdana provjera magnetom. Ukoliko se magnet ne „lijepi“ za neku površinu, možete da posumnjate da se ispod laka nalazi git.

Znakovi da je vozilo pretrpjelo ozbiljan udes su nejednaki zazori između karoserije i vrata, poklopca motora i prtljažnika, kao i varovi na neuobičajenim mjestima. Naročito pažnju obratite na pod prtljažnika, jer je u tom dijelu najteže sakriti tragove težeg udarca u zadnji dio.

Da li je auto ukradeno?

Jedan od najvećih problema može da bude ukoliko se naknadno utvrdi da je automobil koji ste tek kupili ukraden. Dobro provjerite mjesta na kojima je ispisan broj šasije (tzv. VIN), pri čemu treba obratiti pažnju na šire područje oko broja. Postoji mogućnost da je čitav komad lima sa brojem isječen i zavaren novi ili je na neki drugi način falsifikovan.

Motor i probna vožnja

Motor mora da radi mirno, bez stresanja i oscilacija u broju obrtaja. Naravno, ukoliko je riječ o nekom od starijih dizelaša, normalno je da bude bučan. Prije pokretanja motora provjerite stanje ulja. Pokrenite motor i posmatrajte ulaz šipke za provjeru ulja, kroz koji ne smije da izlazi plavičasti dim.

Pritisnite papučicu gasa i naglo je pustite – obrtaji treba da rastu i padaju ravnomjerno, bez naglih skokova i padova (agregati sa turbo punjačem su izuzetak). Provjeravajte ga dok je hladan, pošto je tada nemiran rad izraženiji.

Amortizeri, kočnice, gume

Nemojte da provozate automobil samo dva ili tri minuta, već sačekajte da se zagrije, isprobajte ga malo brže na nekom pravcu, u krivinama, pređite preko nekih neravnina. Nađite neku lokaciju bez saobraćaja i zakočite naglo nekoliko puta, kako biste ispitali kočnice. Ne smije da bude zanošenja ili neobičnog ljuljanja.

Stanje amortizera možete da provjerite i naglim pritiskom, pa otpuštanjem karoserije iznad jednog točka. Ukoliko se automobil tada suviše zaljulja, amortizer je zrel za zamjenu. U ovom slučaju ne bi trebalo da se čuju nikakvi prateći zvukovi. Provjerite i pneumatike, čije neravnomjerno trošenje ukazuje da nešto nije u redu sa sistemom oslanjanja ili je čitav automobil iskrivljen u saobraćajnom udesu.

Vozite na ravnom

Prvi dio testa mogli bi da obavite na ravnom dijelu puta. Trebalo bi da ubrzate do neke srednje brzine, recimo nekih 50-70 km/h, zatim da pritisnete kvačilo, pustite upravljač sve dok se vozilo ne zaustavi, uz malo kočenja. Na ovaj način ćete vidjeti da li je trap automobila u dobrom stanju. Ako se vozilo ne kreće pravolinijski, jasno je da je vrijeme za centriranje trapa ili neku drugu popravku na njemu.

Pazite na signalne lampice

Kada sjednete u automobil obratite pažnju na paljenje signalnih lampica. Ukoliko je vozilo opremljeno vazdušnim jastucima, signalna lampica bi trebalo da se upali pri svakom kontaktu i da se nakon nekoliko sekundi izgasi. Međutim, ukoliko vozilo ima i ABS sistem, lampica za to ne bi trebalo da se istovremeno gasi kada i ona za vazdušni jastuk. Ukoliko je to slučaj, moguće je da su na vozilu vršene prepravke u dijelu ispod upravljača.

Prvo vlasnik za volan, pa vi

Od iskusnijih poznavalaca polovnjaka, često ćete dobiti savjet i da prvo pustite vlasnika za volan i da ga tokom vožnje pitate stvari koje vas interesuju. Ponekad je dovoljno kroz priču da zaključite kako je automobil održavan i naravno vožen.

Provjerite detalje – klima, kuka, rezervni ključ…

Valjalo bi da imate na umu da je poželjno da provjerite klima uređaj, obratite pažnju da li vozilo ima kuku (što upućuje na veće “naprezanje” motora). Obavezno zatražite rezervni ključ (ukoliko vozilo ima kodirani ključ), kako bi kasnije mogli bez problema da napravite kopiju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta