Kako produžiti život motoru

Svaki motor s unutrašnjim sagorijevanjem tokom rada se troši. Deseci radnih metalnih dijelova se trgaju i troše te dolazi do „slobodnog“ prostora. Motor radi u vrlo teškim uslovima, pri visokoj temperaturi i tlaku, popraćenima brojnim hemijskim reakcijama s varijabilnim opterećenjima. Objsnit ćemo vam kako produžiti život motoru.

Šta sve utiče na motor u automobilu

Konstrukcija motora – starije pogonske jedinice s prednabijanjem, koje sadržavaju veliku rezervu snage bile su vrlo izdržljive kao i njihovi dijelovi. Mogli su raditi bez većih popravaka do otprilike 400 – 500 000 prijeđenih kilometara.

Moderni kompaktni motori, s velikim opterećenjem više nisu toliko izdržljivi. Sadrže dijelove koji su osjetljivi i skupi za popravak (sistem za izravno ubrizgavanje goriva filter krutih čestica, zamajac). Čak su i pogonski elementi razvoda koji koriste lanac, postali potrošnim dijelovima.

Kvaliteta korištenih materijala i nedostatak konstrukcijskih grešaka – ponekad se i najboljim proizvođačima može potkrasti neka nezgoda ili nedostatak. Za primjer možemo uzeti modele benzinskih motora 2.0 TFSI EA113 iz VAG grupacije, u kojem se naveliko taložila čađa, benzince 2.0 Twin Spark Alfa Romeo, koji su imali probleme s varijatorom faze razvoda, ili pak dizelske motore 2.0 D-4D Toyota, s aluminijskim blokovima, kod kojih je često dolazilo do oštećenja brtve pod glavom motora.

Način korištenja automobila – stalna gradska vožnja, na kratkim relacijama je štetna za motor, jer motor ne može doseći radnu temperaturu. Kao i korištenje vozila u sportske svrhe, gdje je motor izložen neprestanom, ekstremnom opterećenju.

Servisiranje auta od strane korisnika – za trajnost motora iznimno je važna pravovremena izmjena motornog ulja i filtera, kao i primjena ulja prema specifikacijama proizvođača automobila. Osim toga, korisnik automobila mora imati na umu pravovremenu zamjenu rashladne tekućine, jer rad rashladnog sustava ima važan utjecaj na trajnost pogonske jedinice. Bitna je i zamjena potrošnih dijelova (remenja razvoda, svjećica, injektora), jer njihov kvar može dovesti do novih oštećenja (npr. kvar bobine može uništiti katalizator) ili potpunog uništenja motora (npr. puknuće remena razvoda).

Kako produžiti život motoru

Automobilski stručnjaci istakli su neke navike u vožnji koje mogu da produže život pogonskoj jedinici, a odnose se na upotrebu motora u različitim periodima godine.

Jedan od ključnih faktora za veći životni vijek motora je redovna zamjena ulja, u pravilnim vremenskim razmacima.

Stručnjaci savjetuju da se koristi proizvod koji najviše odgovara vrsti motora ali i samom brendu, koji često i predlaže određenu vrstu ulja konkretnog proizvođača.

Druga važna stvar je kontrola stanja rashladnog sistema, jer pregrijavanje može da izazove ozbiljne posljedice po motor i smanji njegove mogućnosti. Potrebno je redovno provjeravati nivo i kvalitet rashladne tečnosti, te potražiti eventualna curenja iz hladnjaka ili cijevi. Tokom hladnog vremena preporučuje se blago zagrijavanje motora poslije paljenja i lagano kretanje i postepeno ubrzavanje bez brzog ulaska u visoke obrtaje.

Stručnjaci savjetuju i da se automobil ne vozi sa minimalnom količinom goriva, već preporučuju da bude napunjeno bar pola rezervoara. Nikad ne ignorišite lampice na kontrolnoj tabli koje vas upozoravaju na neki kvar. Tu su sa razlogom.

Da li treba grijati motor automobila prije vožnje?

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta