Kako produžiti vijek trajanja automobila

Kako produžiti vijek trajanja automobila

1.  Vožnja s hladnim motorom:

Nakon dužeg stajanja vozila s isključenim motorom ulje se slije u karter tako da se pri pokretanju motora stvara najveći otpor i trošenje pokretnih dijelova jer su u tom trenutku najmanje podmazani. Kada se motor pokrene i dok ne postigne radnu temperaturu treba ga voziti na nižim okretajima. Dizele do cca 2.000, a benzince do 3.000 okretaja bez naglih ubrzavanja.

2.  Izbjegavajte zagrijavanje motora na mjestu:

Kako zbog ekoloških tako i zbog financijskih razloga nema potrebe zagrijavati motor u praznom hodu na mjestu. Pri tome se zagrijava samo motor, a ne i ostali dijelovi mehanike poput mjenjača.

3.  Redovito mijenjajte ulje:

Treba pripaziti na to da različiti tipovi vožnje mogu uticati na smanjenje preporučenog intervala zamjene ulja, tu možemo uvrstiti čestu vožnju na kratkim relacijama s hladnim motorom. Na ulju ne treba štedjeti i da je bolje interval zamjene ulja skratiti na 15.000 km jer je važnost ulja velika za funkcioniranje svakog motora. Kod kupnje ulja kupujte provjerene marke ili one koje preporučuje proizvođač automobila, te pazite na gradaciju i norme koje mora imati ulje za konkretni motor.

4.  Redovito servisiranje:

Nikako nemojte preskakati ili prolongirati servise.

5.  Ohladite turbinu:

Skoro svi današnji dizelski motori, a i dio benzinskih posjeduje turbinu. Ukoliko ste jedan od vlasnika turbo motora svakako pripazite na njeno hlađenje. Naime, katastrofalno za turbinu je isključiti motor odmah nakon forsirane i brze vožnje na visokim okretajima. Ako prije zaustavljanja niste usporili i smirili vožnju na nižim okretajima onda svakako ostavite motor da radi na mjestu dvije – tri minute da ulje dobro procirkuliše kroz turbinu.

6.  Izbjegavajte prebrzu vožnju:

Ovaj savjet osim uštede goriva te izbjegavanja plaćanja kazni za prebrzu vožnju, će blagonaklono uticati na vaše vozilo, kako na motor tako i na druge dijelove motora. Pri brzoj vožnji, odnosno pri vožnji pri većim okretajima dolazi do većeg naprezanja motora kao i elemenata prenosa tako i ovjesa. Veće naprezanje uzrokuje i veće trošenje motora koje smanjuje njegov vijek trajanja.

7.  Pravilno provjetravanje:

U pravilu je za automobil bolje da je u garaži nego kad je vani izložen svim atmosferskim utjecajima. Jedna od iznimki ovog pravila je vlažna i nedovoljno provjetrena garaža. U takvim uslovima moguće je stvaranje plijesni na unutrašnjim dijelovima kabine ili korozije na metalnim elementima. Ukoliko imate klima uređaj, svakako ga uključite i u zimskim mjesecima barem 10 minuta u 30 dana. To će podmazati cijeli klimatizacijski sistem i smanjiti curenje rashladnog plina kroz porozne dijelove sistema.

8.  Redovito čišćenje vozila:

Redovito čišćenje vozila podrazumijeva detaljno i temeljito čišćenje svih dijelova vozila, od točkova, i njihovih sklopova, ovjesa (naročito u zimskim uvjetima kad ima soli po putevima), čišćenje vrata, poklopca motora itd. Ne dozvolite da se veće mrlje duže zadržavaju na karoseriji vozila. Tu posebno mislimo na ptičiji izmet koji zbog svojih kiselih sastojaka može ošteti lak vašeg automobila. Uklonite i tragove smole sa sredstvima koji su namjenjeni za to ili krpom namočenom u obično ulje.

9.  Zaštita od korozije:

Zaštita od korozije ne odnosi se samo na starije automobile. Naime i novijim modelima će dobro doći nanošenje voska na karoseriju, a na podvožje posebni hemijski preparati koji štite vozilo od agresivne industrijske soli kojom se posipaju ceste u zimskim mjesecima.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta