Kako pravilno ispuniti evropski izvještaj o saobraćajnoj nesreći

Popunjavanje formulara nije teško, ali morate pažljivo unositi podatke u formular. Svaka greška prilikom popunjavanja formulara može da odloži isplatu štete ili čak vaš zahtjev može biti i odbijen.

Formular sa ključnim podacima

Evropski izvještaj o saobraćajnoj nesreći je formular sa svim potrebnim podacima koji se odnose na saobraćajnu nezgodu. Prilikom ugovaranja police auto osiguranja dobili ste ovaj formular u vašem osiguravajućem društvu. Pobrinite se da uvijek pri ruci imate ovaj formular, a najbolje bi bilo da formular čuvate u automobilu.

Formular sadrži prazna mjesta koja treba da ispunite i prostor predviđen za skicu saobraćajne nesreće. Podatke je jednostavno unijeti u formular, polja za unos su numerisana (mjesto nesreće, vrijeme, učesnici, tip automobila, podatke o osiguravajućem društvu) radi razumijevanja ukoliko je drugi učesnik saobraćajne nsreće strani državljanin. Ovaj formular je lako popuniti ukoliko popunjavate onaj na vašem maternjem jeziku, samo pratite uputstva o popunjavanju.

Formular se popunjava ukoliko se desila saobraćajna nesreća sa manjim oštećenjem, kada niko nije fizički povrijeđen i kada su učesnici  saglasni oko krivice.

Prema Pravilniku o obliku evropskog izvještaja potrebno je fotografisati vozila nakon nezgode (položaj vozila na licu mjesta).

Ukoliko ne možete postići saglasnost oko utvrđivanja odgovornosti, pozovite policiju koja će da napravi službeni zapisnik kao i da popuni formular. U slučaju izlaska policije na mjesto saobraćajne nesreće, u formular unesite i ime policijske stanice. Ovaj podatak unesite na mjesto označeno brojem 14.

7 grešaka koje mogu uticati na isplatu štete

Evropski izvještaj predstavlja važan izvor informacija za osiguravajuću kuću, naročito ukoliko nema policijskog zapisnika, zato je veoma važno da pravilno unesete potrebne podatke. Greške prilikom unosa podataka:

  • Nečitko pisanje. Koristite hemijsku olovku i pišite čitko tako da podaci budu vidljivi i na kopijama.
  • Većina rubrika ostane nepopunjena. Rubrike ne mogu ostati nepopunjene. Ako se ne odnose na vašu situaciju napišite ”ne važi”. U svakom slučaju, potrudite se da popunite formular sa što više informacija, naročito polja označena brojem 14 – primjedbe, uključujući i priznavanje krivice kao i opis saobraćajne nesreće. Ukoliko niste postigli dogovor o krivici, tada je opis saobraćajne nesreće još važniji. Opis saobraćajne nesreće napišite na posebnom listu koji ćete priložiti uz formular.
  • Podaci iz zvaničnih dokumenata (broj vozačke dozvole, broj registarskih oznaka, broj šasije automobila… ) nisu tačno ispisana. Ne žurite i provjerite nekoliko puta brojeve koje unosite.
  • Nije potpisan od strane oba učesnika saobraćajne nezgode. Kao što je navedeno u samom izvještaju, potpis ne predstavlja priznanje krivice, ali pomaže u bržem rješavanju predmeta. Izvještaj nije važeći bez potpisa oba učesnika saobraćajne nesreće.
  • Pored potpisa, savjetujemo vam da dopišite i broj nekog identifikacionog dokumenta učesnika. Nekoliko puta se desilo da učesnici demantuju vlasništvo potpisa.
  • Nedovoljno detaljna skica saobraćajne nesreće. Pokušajte da što jasnije prikažete kako je došlo do toga. Koristite strelice da pokažete u kojim pravcima su se vozila kretala. Napravite dodatne fotografije mjesta saobraćajne nesreće jer će one olakšati proces utvđivanja okolnosti pod kojima je došlo do toga. Tom prilikom budite oprezni kada je u pitanju šteta koja je nastala na automobilima da kasnije ne bi bilo problema oko iznosa štete koja je nastala tom prilikom.
  • Popunite jedan izvještaj. Često se dešava da svaki učesnik popuni svoj formular sa svojom verzijom događaja. Dva popunjena formulara nisu potrebna. Nakon potpisivanja formulara, jednu kopiju zadržite za sebe, a drugu ostavite drugom vozaču. Ukoliko su u saobraćajnoj nesrećii učestvovala tri vozila, morate ispuniti dva kompleta izvještaja (krivac saobraćajne nesreće popunjava izvještaj za svakog oštećenog).

Popunjavanje formulara nije teško, ali morate biti pažljivi prilikom popunjavanja jer greška može da dovede do poništavanja čitavog procesa ili čak da jedan učesnik lažno optuži drugog učesnika. Nakon saobraćajne nezgode, potrudite se da što prije obavijestite osiguravajuće društvo u kojem je krivac nezgode osiguran.

Zahtjevu za odštetu priložite Europski izvještaj i bilo koji drugi dokument koji dodatno objašnjava okolnosti saobraćajne nezgode. U principu, izvještaj je dovoljan za isplatu štete pod uslovom da ne postoje druge okolnosti nastanka saobraćajne nezgode.

Izvor: triglav.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta