Kako ostati budan tokom vožnje

Dok su smetnje povezane s tehnologijom često u fokusu današnjih briga o sigurnosti na cestama, pospana vožnja je jednako opasna. Ne samo da umanjuje vašu pažnju i fokusiranost na cestu, već stvara i potencijal za ozbiljne ili smrtonosne povrede ako zaspete za volanom.

Ako se osjećate u opasnosti da zaspete, odmah se zaustavite i odspavajte. Brže stizanje na odredište nije vrijedno šanse da izazovete nesreću. Iako ništa ne može biti zamjena za adekvatan san i redovne pauze, ove aplikacije pomoći će vam da stimulirate vaš mozak kada ste na monotonoj otvorenoj cesti ili kasnoj noćnoj vožnji.

Kako ostati budan tokom vožnje

Ovih 5 aplikacija pomoći će vam da ostanete budni dok vozite

Drowsy Driving Alert

Pretpostavka aplikacije Drowsy Driving Alert je super jednostavna, ali nevjerovatno korisna ako želite dodatnu zaštitu od previše pospanosti tokom vožnje. Kada otvorite Drowsy Driving Alert (Upozorenje o pospanoj vožnji) i pritisnete zeleno dugme za pokretanje, aplikacija detektuje vaše lice i stavlja zeleni kvadrat oko njega.

Ako otkrije da su vam oči zatvorene, na vašem telefonu će se oglasiti upozorenje, slično kao alarm. Nakon što zatvorite oči, aplikacija šalje upozorenje za nekoliko sekundi. Možete personalizirati zvuk upozorenja i jačinu zvuka.

Važno je napomenuti da ovu aplikaciju ne biste trebali koristiti kao način da nastavite voziti uprkos umoru. Ovu aplikaciju treba koristiti kao dodatnu mjeru predostrožnosti, ali čim dođete do tačke u kojoj ne možete držati oči otvorene, morate skrenuti s ceste da promijenite vozača ili se odmorite.

Preuzmi  Android | iOS

Alarmy

Ako vam je teško da se probudite ujutro, vjerojatno vam nije strana aplikacija Alarmy. Iako aplikacija ima tradicionalne zujalice, Alarmy je jedinstven zbog svojih alarmnih misija. Umjesto da možete lako odgoditi ili odbaciti alarm, morate izvršiti zadatak, poput fotografiranja nečega ili rješavanja matematičkih zadataka.

Na dugoj dionici puta možete postaviti alarm da se pali svakih tridesetak minuta kako biste pomogli da vaše okruženje ne postane previše monotono. Neke od Alarmyjevih misija neće dobro funkcionirati u vožnji automobilom, poput izvođenja fizičke vježbe ili kucanja nečega na telefonu. Ali postoje dvije koje su savršene za putovanja: misije Math i Shake.

Da biste dovršili matematičku misiju, morate riješiti određeni broj matematičkih zadataka da biste isključili alarm. Možete prilagoditi nivo težine i broj problema, a pošto ovaj zahtijeva kucanje na telefonu, ovu misiju biste trebali odabrati samo ako imate putnika sa sobom.

Ako ste sami na dugoj vožnji, isprobajte Shake misiju. Da biste završili ovu misiju, morate držati telefon u ruci i protresti ga za bilo koji broj koji ste postavili. Sve dok alarme postavite prije nego počnete voziti, ovo je odličan način da se zabavite na solo putovanjima.

Preuzmi Android | iOS

QuizzLand

QuizzLand je savršena aplikacija za parove ili grupe na putovanjima jer jedna osoba može držati telefon i čitati pitanja, dok se svi ostali takmiče tko će prvi dati odgovor. Postoji gomila  kategorija za istraživanje, uključujući sport, filmove, muziku i prirodu. Možete se takmičiti protiv drugih nasumičnih ljudi ili jednostavno zadržati igru za sebe i svoje prijatelje.

Preuzmi  Android | iOS

Kako se zaustaviti ako otkažu kočnice

SongPop

Aplikacija SongPop slična je prethodno spomenutoj aplikaciji QuizzLand. Ali umjesto da odgovarate na  pitanja, slušate nasumično odabranu pjesmu i morate pogoditi koja je to pjesma. Ovo je odlična igra za igranje sa više ljudi, posebno ako svi imate slične muzičke preferencije, ali možete igrati i sami.

Neke od popularnijih kategorija uključuju pop, top hitove, rok, hip hop, kantri itd. Nakon što odaberete žanr, dobit ćete instrukcije da odaberete listu za reprodukciju iz koje ćete čuti pjesme i možete vidjeti omot albuma od četiri uključena izvođača.

Kada prvi put otvorite aplikaciju, ne morate da kreirate nalog, ali aplikacija zahtjeva vaše godine kako bi vam pomogla da suzite koje će vam pjesme biti bolje poznate. Zatim, nakon što odaberete žanr, vidjet ćete tri odabrane liste za reprodukciju između kojih možete birati.

Preuzmi Android | iOS

Ostanite budni dok vozite

Ponesite ove aplikacije sa sobom na sljedeće putovanje ili ih učinite dijelom svog svakodnevnog putovanja. I zapamtite, ne biste trebali koristiti ove aplikacije kao način da se prisilite da ostanete budni. Kada vam oči postanu teške i osjetite kako dolazi ogromna pospanost, zaustavite se i odmorite se – radi sigurnosti vas i drugih na cesti.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta