Kako se zaustaviti ako otkažu kočnice

Ako vam se desi situacija da otkažu kočnice kada usporavate pred semaforom, još uvijek ćete biti u mogućnosti zaustaviti se sigurno i na vrijeme.

Kako se zaustaviti ako otkažu kočnice

U trenutku otkazivanja kočnica je najvažnije ostati pribran i reagovati pravovremeno. Upotrijebite ručnu kočnicu i istovremeno pritisnite papučicu kočnice u nadi da će se pojaviti hidraulički dak u glavnom sistemu za kočenje. Čvrsto držite upravljač automobila drugom rukom jer kočenje ručnom kočnicom može blokirati stražnje kotače i uzrokovati proklizavanje stražnjeg dijela automobila. Ako se stražnji kotači zablokiraju, otpustite ručnu kočnicu. Kako ručna kočnica usporava automobil, mijenjajte brzine na mjenjaču prema niže kako bi motor pomogao daljnjem usporavanju automobila.

Ako automobil ima automatski mjenjač, pomaknite ručicu u položaj L (sporo) ili 2 (druga brzina). Ako ručna kočnica i niže brzine ne usporavaju dovoljno da biste izbjegli prometnu nezgodu, pokušajte usmjeriti automobil na rubnik, rub ceste, uz ogradu ili živicu. To bi trebalo pomoći usporavanju ili možda izbjegavanju nezgode.

Kvar na ručnoj kočnici

Ako ručna kočnica zakaže kada se zaustavite na uzbrdici, bit će teško ponovno se pokrenuti bez kotrljanja unatrag. To se ipak može učiniti primjenom tehnike » peta – prsti«. Pritisnite papučice kočnice nožnim prstima i okrenite nogu tako da petom možete pritisnuti papučicu gasa. U isto vrijeme ubacite u prvu brzinu i drugom nogom otpustite kvačilo. Kad se automobil pomakne naprijed, maknite prste s kočnice i ubrzajte normalno.

Ipak najvažnije od svega je redovno provjeravanje i servisiranje kočionog sistema!!!

Najnovije

Popularno

Više savjeta