Zašto se telefoni griju i kako zaustaviti pregrijavanje?

Zašto se telefoni griju i kako zaustaviti pregrijavanje? Kako da ohladite telefon koji se zagrije i šta raditi ako dođe do pregrijavanja?!

Ako mislite da se vaš telefon nikada neće zagrijati, onda se varate! Neizbježan je scenario zagrijavanja telefona, pa makar to bilo tokom punjenja… Međutim, pregrijavanje je ozbiljan problem jer šteti samom telefonu i utiče na njegove performanse.

Zašto se telefoni griju

Odgovor na ovo pitanje je čista fizika: kretanje generiše vrelinu. Čudan odgovor zar ne? To smo vam na taj način riječima ilustrovali jer sve informacije koje Android koristi kako bi uopšte radio tj. postojao se fizički kreću i vidu elektriciteta kroz ploču, procesor, memoriju itd…

Zamislite tek koliko se informacija koristi kada igrate neku malo zahtijevniju igru?! Elektricitet tada u velikoj količini struji kroz grafički čip, procesor, RAM. Ne samo to, baterija biva glavni izvor elektriciteta koji u tim momentima, u većim količinama struji po telefonu. Shodno tome, sasvim je normalno da se telefon zagrije. Mada, ukoliko on postane toliko vruć da ga je neprijatno držati u ruci, to već nije normalno i tada treba reagovati.

Zašto se telefoni nekada pregriju

U suštini, pametni telefoni uvijek imaju dobro optimizovan čipset pa su pregrijavanja baš rijetka. Postavka komponenti unutar telefona je takva da može da izdrži visoke temperature.

Primjera radi, kada se telefon pregrije toliko da se može oštetiti od vreline, brzina njegovog procesora se smanjuje kako bi se ohladio. Pojedini telefoni čak imaju obavještenje koje korisniku daje do znanja da je telefon previše zagrijan i da će neke operacije biti obustavljene kako bi se on ohladio.

Ali šta je to konkretno što telefon dovodi u stanje pregrijavanja? To mogu biti aplikacije koje su zahtjevne, poput igrica recimo. Neke igrice mogu toliko da opterete telefon da on u tim momentima bude toliko vruć da ga je nemoguće držati u ruci.

Jednostavno, igre preopterete procesor, RAM i grafički čip u isto vrijeme. Takođe, virtuelna realnost uz pomoć VR gadgeta je takođe jedan od najčešćih razloga pregrijavanja telefona. Čak je i multitasking nekada odgovoran za visoku temperaturu samog telefona.

Sve navedene aktivnosti zahtivaju ozbiljan rad komponenti što podrazumijeva konzumiranje velike količine elektriciteta i samim tim opterećivanje baterije.

Ostali faktori pregrijavanja su eksterne prirode. Dakle, izlaganje telefona direktnoj sunčevoj svetlosti može da dovede do ozbiljnog pregrijavanja. Zatim, punjenje telefona dok je on ispod jastuka.

Pokvarena ili loše optimizovana komponenta može dovesti do opterećivanja ostalih komponenti i kasnije pregrejavanja.Zašto se telefoni griju baterija

Koje su posljedice pregrijavanja

Unutar modernih telefona se najčešće mogu pronaći lithium-ion baterije. Ova vrsta baterije je veoma efikasna i pametna, ali ima i par nedostataka.

Naime, prvi je to što propadaju, čak i kada ih ne koristite, što znači da ih morate minjati nakon par godina korištenja.

Drugi nedostatak je to što su ove baterije osjetljive na toplotu. Naravno, one mogu da se nose sa višim temperaturama ali kada se previše zagriju, tada bivaju degradirane. To znači da se mnogo brže smanjuje njihov vijek trajanja, a čak se može desiti i da eksplodiraju.

Ako izostavimo bateriju, sljedeća žrtva pregrijavanja mogu biti procesor ili grafički čip. Svakako da pomenute komponente imaju svoj sistem odbrane u vidu automatskog spuštanja brzine takta radi hlađenja, ali to ne znači da on ne može da zakaže. Ne može se precizirati šta dovodi do pregrijavanja i samouništenja procesora ili grafičkog čipa, ali ono što je poznato jeste da je 100% uzrok toplota, odnosno vrelina.

Kako spriječiti pregrijavanje

Budući da baterija i pojedine zahtjevne aktivnosti mogu da dovedu do fatalnih posljedica, onda treba obratiti pažnju na to kako telefon koristimo i kako ga punimo. Evo par savjeta:

1 Telefon punite u više navrata ukoliko vam je baterija telefona osjetljiva. Dakle, tri puta po recimo 30 minuta.

2 Telefon punite bez silikonskih maski na njemu.

3 Telefon ne treba puniti dok je ispod jastuka ili u sličnom okruženju.

4 Telefon ne izlažite suncu.

5 Ukoliko vam se telefon pregrijava često, bilo zbog baterije ili komponenti, onda kupite aliminijumsku masku koja će sniziti temperaturu telefona.

6 Uvijek isključite Bluetooth, GPS, NFC, 3G module ukoliko ih ne koristite.

7 Trudite se da uvijek zatvorite sve aplikacije koje ne koristite.

8 Koristite aplikacije koje vam mogu omogućiti nasilno isključivanje pozadinskih aplikacija. Clean Master je zgodna za te svrhe.

9 Ne igrajte igrice i generalno ne koristite telefon dok je na punjaču.

10 Multitasking nek bude samo u okviru onih aplikacija koje su vam potrebne u tom momentu. Ostale koje ne koristite nasilno zatvorite.

11 Ukoliko se pregrijavanje dogodi, slobodno telefon na kratko ostavite u frižider.
Izvor: pametnitelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta