Kako izbjeći proklizavanje kotača

Proklizavanje kotača je jako opasna i nezgodna situacija koja se može svima dogoditi. Do proklizavanja dolazi kad kotači ne prianjaju na površinu ceste i skliznu preko nje umjesto da se po njoj kotrljaju. Led, blato, mokro lišće, ulje i masnoća, šljunak i pijesak potencijalni su uzroci proklizavanja. Donosimo savjete kako se ponašati u tri različite situacije kod proklizavanja.

Kako izbjeći proklizavanje kotača

Proklizavanje stražnjih kotača

Ako osjetite da stražnji dio zanosi, maknite nogu s papučice gasa i upravljajte u smjeru proklizavanja. Ako se zadnji kraj zakreće u desno, upravljajte vozilom u desno i obrnuto. Nemojte kočiti niti pritiskati kvačilo. Upravljač držite u istome smjeru, sve dok ne osjetite da kotači ponovno prianjaju na površinu ceste, a potom ga odmah vratite u središnji položaj kako bi se sva četiri kotača poravnala.

Proklizavanje prednjih kotača

Nemojte kočiti niti stiskati kvačilo. Kod automobila sa stražnjim pogonom, maknite nogu s papučice gasa i postavite upravljač u središnji položaj tako da prednji kotači budu poravnati u smjeru vožnje. Kad kotači ponovno povrate svojstvo prianjanja, lagano ubrzajte. Kod automobila s prednjim pogonom, popustite papučicu gasa, ali zadržite dovoljnu brzinu kako bi se automobil nastavio kretati. Nastavite upravljati u smjeru skretanja, ispravite kotače i lagano ubrzajte.

Proklizavanje sva četiri kotača

Iznenadno, naglo kočenje može uzrokovati blokiranje sva četiri kotača, pri čemu automobil klizi naprijed i njime se ne može upravljati. Čim se kotači počnu blokirati – škripanje guma bi vas trebalo upozoriti – smanjite kočenje kako bi se kotači mogli okretati, zatim ponovno kočite (bez stiskanja kvačila) nizom brzih pritisaka i otpuštanja kočnice.

Najnovije

Popularno

Više savjeta