Kako odabrati prave automobilske amortizere

Amortizer je vitalna komponenta sistema jvešanja Vašeg automobila. Njegova glavna funkcija je da kontroliše kretanje točkova vašeg vozila nagore i nadole. Oni su u stanju da podnesu veliku silu i dolaze u svim oblicima i veličinama. U zavisnosti od vašeg vozila, moraćete da kupite prave amortizere za vaš određeni model i tu je potrebno obratiti se profesionalnim prodavcima auto dijelova.

Amortizere treba zamjeniti nakon 40000 km, jer počinju da se pogoršavaju u smislu njihove efikasnosti. Mogu se ljuljati tokom teških skretanja ili drugih situacija u vožnji, a mogu čak i da popucaju. Ukoliko se odlučite za zamjenu opšte popularni su auto dijelovi koji se prodaju online jer pružaju mogućnost odabira između vise proivođača amortizera. Samim tim dobićete mnogo bolju ponudu nego kod Vašeg lokalnog prodavca dijelova.

Model vozila

Amortizeri pomažu u kontroli hoda vješanja kako bi se održalo stabilno vozilo. Oni također apsorbuju vožnje preko neravnina i nesavršenosti na putu. Oni su posebno važni u vozilima koja imaju karakteristike visokih performansi, kao što su sportski automobili i luksuzni SUV-ovi. Mogu se naći na prednjoj i zadnjoj strani većine vozila, ali nisu tako česte u starijim automobilima. Generalno, imaju klipove koji su napunjeni gasom ili tečnošću dok se kreću duž osovine. Ovo pomaže da se apsorbuje veliki dio udara koji se prenosi sa točkova na karoseriju automobila i spriječava da ošteti druge dijelove vozila.

Kada se amortizer pokvari, to može izazvati mnogo problema sa vašim vozilom. Ovi problemi mogu uključivati neugodnu vožnju, neravnomjerno kočenje ili upravljanje i oštećenje sistema vješanja. Ako imate problema sa amortizerima, dobra je ideja da ih zamjenite što je prije moguće. Amortizeri na vašem vozilu mogu se grupisati u tri različite kategorije: teleskopski, podupirači i sjedišta. Svi imaju različite funkcije i mogućnosti, ali svi imaju sličnu svrhu: da vam vožnja bude udobna.

Oslonci su komplikovanijeg dizajna i mogu da izdrže veliku silu. Često se koriste u kombinaciji sa spiralnim oprugama. Podupirači su pričvršćeni za šasiju i donje komandne ruke vašeg vozila i rade na prigušivanju kretanja spiralne opruge kako bi gume bile u kontaktu sa podlogom.

U većini modernih automobila i SUV-ova postoji integrisani sklop podupirača koji koristi amortizer i spiralnu oprugu kako bi vozilo bilo stabilno. Iako je ovo najčešći dizajn, neki stari i novi automobili i dalje koriste podupirač koji je nezavisan od spiralne opruge.

Tip suspenzije

Vješanje automobila je jedna od najvažnijih komponenti vozila. Pomaže da uživate u najboljem mogućem iskustvu vožnje, čak i kada ste na najtežim putevima. Sistem vješanja takođe pomaže da vaše gume održavaju kontakt sa putem i sprječavaju neravnomjerno habanje guma. Takođe igra ključnu ulogu u osiguravanju da prednji dio vašeg vozila ostane u ravni kada kočite.

Postoji mnogo različitih vrsta vješanja automobila. Svaki tip je dizajniran da obezbjedi određenu vožnju i rukovanje. Tip vješanja koji odaberete zavisi od modela vašeg automobila i kvaliteta same komponente vješanja. Neki od najčešćih tipova vješanja automobila uključuju 3 veze – kruto vješanje, polugu i MacPherson podupirač. Svako vješanje ima svoj poseban skup uputstava i metod rada, ali svi dijele cilj da vozaču obezbijede glatku vožnju.

Većina automobila i kamiona danas ima amortizere na zadnjim točkovima i podupirače na prednjim točkovima. Ovi podupirači sadrže spiralnu oprugu i uložak za kontrolu kretanja suspenzije. Amortizer je cilindar napunjen uljem ili gasom koji se kompresuje i dekompresuje istom brzinom. Ova kompresija i dekompresija uzrokuje da šok apsorbuje vibracije koje se mogu pojaviti kada vozite preko neravnina. Apsorbovane vibracije se prenose na amortizere amortizera, koji pretvaraju energiju u toplotnu energiju. Amortizeri zatim rasipaju toplotnu energiju kako bi vaš automobil bio hladan i udoban kada ste na putu.

Postoji nekoliko različitih tipova amortizera, uključujući jednocijevne  i dvocijevne amortizere. Dvocijevni amortizer je najčešći tip i sastoji se od dvije cijevi koje su povezane zajedno. Unutrašnja cijev ima klip koji se kreće gore-dole prema spoljnoj cijevi.

Glavna funkcija amortizera je da smanji količinu kretanja u vašoj suspenziji kada vozite preko neravnina na putu. Ovo smanjuje vibracije u podupiraču, omogućavajući vam da preciznije osjetite put. Neispravan amortizer može da izazove razne probleme, kao što su prekomjerno prevrtanje tijela i poskakivanje kada pređete preko neravnine. Takođe može izazvati škripu i zveckanje vašeg automobila kada vozite po neravnim površinama ili preko rupa.

Visina vešanja

Visina vješanja vašeg automobila je od vitalnog značaja za njegovu bezbjednost, stabilnost i udobnost. Takođe utiče na to koliko dobro vaše gume prijanjaju na putu, što može uticati na vašu sposobnost kočenja i upravljanja. Zbog toga je ključno da se amortizeri vašeg automobila provjeravaju i održavaju u redovnim intervalima.

Moderna vozila koriste kompjutersku kontrolu za podešavanje količine apsorpcije udara koju dobija svaki točak. Sistem treba provjeravati najmanje svakih 12 meseci ili 15000 km da bi se osiguralo da svi dijelovi ispravno rade.

Neispravan amortizer može prouzrokovati nekontrolisano trešenje vašeg vozila kada vozite preko neravnina i rupa. Takođe može učiniti da se vaše vozilo osjeća nestabilno kada prelazite preko skretanja ili krivina na putu.

Ako želite da kupite najbolje amortizere za svoje vozilo, prva stvar koju treba da uzmete u obzir je visina vješanja vašeg automobila. Zatim možete pogledati niz različitih proizvoda kako biste pronašli pravi za svoje potrebe. Nadamo se da smo Vam ovim tekstom malo pomogli u odabiru.

Najnovije

Popularno

Više savjeta