Kako funkcioniše plivajući zamajac

Plivajući zamajac kao sastavni dio kvačila, koji je zamijenio klasični zamajac, počeo je da se ugrađuje u vozila prije 15-tak godina, a danas je sastavni dio većine savremenih vozila.

Kako funkcioniše plivajući zamajac

Kako je napredovao razvoj motora, povećana snaga, znatno veći obrtni moment, veći brojevi obrtaja i dr. tako se i pojavio plivajući zamajac.
Plivajući zamajac ima ulogu da ublaži udarce prilikom kretanja, prilikom usporavanja i promjena brzina, te na taj način zaštiti mjenjač od prekomjernog naprezanja i ostećenja.

Plivajući zamajac zamjenjen standardnim, dovodi do oštećenja mjenjača, često i do oštećenja motora. Neki majstori zagovaraju teoriju  da se umjesto plivajućeg, ugradi običan zamajac od sličnog modela.

Mada je plivajući zamajac skuplji od običnog, navedenu prepravku nikako ne treba  da prihvatite.
Plivajući zamajac traje od 150.000 km do 200.000km pa i više ako je vozilo pažljivo korišteno. Cijena mu je od 200€ do 500€ zavisno od marke i modela vozila.

Na svim vozilima gdje je ugrađen plivajući zamajac, mjenjač je tako izrađen, da podnosi manje udarce i trenutna naprezanja, (oštar start, nagla promjena brzina, silovito kočenje motorom i dr.), tako da mu nikako ne bi odgovaralo klasično kvačilo.

Nakon ugradnje zamjenskog zamajca, umjesto plivajućeg, mogu da se smanje performanse vozila. Naročito se odražava na lošije ubrzanje i smanjenu krajnju brzinu uz brujanje motora.
Također se često dešava da u tim slučajevima motor ne radi ravnomjerno na praznom hodu- leru.

Koji su simptomi pokvarenog plivajućeg zamajca?

U zavisnosti od toga koliko je istrošen i u kakvom su stanju razne komponente u njemu, naročito opruge, na kvar plivajućeg zamajca mogu da ukažu sledeći simptomi:

  • zveckanje, pojačane vibracije i lupanje u leru
  • stresanje i udari prilikom startovanja i gašenja motora
  • trzanje i lupanje prilikom kretanja ili jačeg dodavanja gasa

Najnovije

Popularno

Više savjeta