Kako da budete bezbjedni u zimskim uslovima vožnje

Decembar je. Vrijeme je mrazeva, niskih temperatura, snijega i mećave. Kako da budete bezbjedni u saobraćaju kada su napolju zimski uslovi vožnje?

Zimski uslovi vožnje

Dobra priprema podrazumjeva spremanje vozila, spremanje vozača i ako su nepovoljni uslovi – ne kretanje na put. Tada je bolje pozvati rent a car agenciju  za najam vozila koje je pogodno za vožnju po lošim vremenskim uslovima.

Ali prije svega toga važno je znati kako se ponašati tokom zimskih mjeseci čak i kada  uslovi na putu nisu previše izazovni. Mi smo pitali stručnjake, vozače sa dugogodišnjim iskustvom i evo šta rekli o ovoj temi.

Priprema vozila pre početka zime

Osim zamjene guma koje država propisuje, važno je sprovesti još dosta priprema da bi vozilo bilo spremno za zimu. Prije svega je važno zaštititi brave i kedere od mraza, a za to se koristi ili glicerin ili posebni sprejevi koji su dobri za ovu namjenu i omogućavaju otključavanje i kada je temperatura ispod -20.

Treba nabaviti i specijalnu tečnost koja olakšava čišćenje stakala, ali i metlicu i grebalicu, naravno specijalno napravljenu za ovu namjenu pa da se ne ošteti farba na kolima. Ne treba koristiti nikakve drugačije čistače jer skidanje leda i snijega neće biti efikasno, a na kolima mogu da ostanu tragovi.

Zimski uslovi vožnje podrazumjevaju da u kolima uvijek postoji zimska oprema:

  • Ćebe
  • Svijeća
  • Upaljač
  • Baterijska lampa
  • Rezervne naložene rukavice
  • Sklopiva lopata
  • Lanci za snijeg

Mnogi na lance misle samo ako to zakon propisuje, a postoje situacije kada se i u strmijim ulicama Beograda teško izlazi sve dok nisu pročišćene.

Ćebe, svijeća, baterijska lampa nije neophodna i nosi se samo kada se putuje na duža putovanja gde postoji mogućnost da kola budu zametena. Ipak, bolje je spakovati u kola i ne razmišljati, nego da vam ove stvari zatrebaju, a zaboravili ste da ih ponesete.

I prije stvaranja zimskih uslova treba pripremiti vozilo za izazove koji slijede. Naravno, treba uraditi i one dodatne pripreme koje su standardno propisane – dodavanje antifriza i zamejnu guma.

Zime kod nas umiju da budu oštre. Za 24h može da napada velika količina snijega pa je važno uraditi sve da bi se prvi mraz i pahulje sačekale na vrijeme.

Kako staviti lance na gume

Priprema vozača na zimske uslove

Podrazumjeva se da se vožnja prilagodi uslovima puta, ali i prije kretanja vozač mora biti spreman da vozi po klizavim i mokrim kolovozima. Visok stepen koncentracije je neophodan od trenutka paljenja motora tako da je važno da se odspava dovoljno sna i odvoji vrijeme ujutru za razbuđivanje da bi se vožnji pristupilo odmorno i bez problema.

Trebalo bi da se minimum 15 minuta ranije izađe i pripremi vozilo za vožnju. Za to vrijeme je neophodno skinuti sav snijeg sa vozila, a naročito sa krova, svjetala i tablica. Parking mjesto očistiti tako da se sa njega izađe bez problema i posebno obratiti pažnju na prostor oko točkova i naslage leda koje tu nastaju.

Prije paljenja motora treba nekoliko puta udariti u točkove ili haubu jer se događa da mačke zbog zime iskoriste skriveno mjesto i prenoće u unutrašnjem dijelu prostora motora.

Tek tada su i vozač i automobil spremni na vožnju.

Za nepristupačne uslove vožnje tu je rent a car

Koliko god bili spretni u vožnji po snijegu i imali dobre gume, dešava se da putujete u više krajeve ili da jednostavno prognoza vremena najavi velike padavine. Tada vam treba SUV ili krosover modeli automobila kao pogodni za probijanje kroz više slojeve snijega i leda.

Ne postoji druga opcija osim iznajmljivanja vozila koje ima odlične gume i svu zimsku opremu. Cijena najma iznosi nekoliko desetina eura po danu, a to vam daje mogućnost da upravljate vozilima najnovije generacije koja su predviđena za vožnju po zimskim uslovima.

Rent a car agencija ima i brojne dodatke zbog kojih će vožnja biti daleko bezbjednija: GPS, pomoć na putu, vozač uz vozilo. Sve se može dogovoriti i za doplatu od nekoliko eura imati luksuzno putovanje u vozilu koje je pouzdano i bezbjedno za vožnju u zimskim uslovima.

Decembar je, snijeg će sigurno zamesti puteve, a mraz dodatno učiniti da vožnja bude opasnija. Prvo treba započeti sa pripremom vozila i nabavkom odgovarajuće opreme koja će olakšati svakodnevno funkcionisanje automobila po debelom minusu. Ne čekajte da brave smrznu i vrata zalede, posljednji je čas da se vozilo adekvatno osposobi za hladno vrijeme.

I vozači moraju biti spremni na sve izazove koji ih očekuju tokom minimum 3 mjeseca u godini. Važno je odvojiti vrijeme za spremanje automobila prije kretanja i sa više opreza stupati u saobraćaj. Veća distanca u vožnji uz prilagođenu brzinu i sve će biti u redu.

A ako vam treba SUV za neke situacije, iznajmite ga za nisku cijenu i uživajte u vožnji sa manje briga.

Kako izabrati zimske gume

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta