Zimi ne držite motor auta u leru

Držite li motor auta u leru po velikoj hladnoći, osim što uzalud troši gorivo, on i oduzima ulje nekim dijelovima motora kojima je ono ključno.

Zimske uslove vožnje vaš automobil ionako teško podnosi. Ali biće mu još i teže ako ga ranim jutrom, kad su temperature jako niske, prvo puštate da malo radi u mjestu kako bi se zagrijao.

Iako je to nešto u što većina vozača vjeruje i radi, čini se da taj postupak autu više šteti nego koristi.

Šta je pogrešno u tom običajnom mitu, objasnio je auto trkač Stefen Ciati koji čitav život radi s motorima s unutrašnjim sagorjevanjem.

Zimi ne držite motor auta u leru

Držanje motora u praznom hodu po velikoj hladnoći, osim što uzalud troši gorivo, oduzima ulje nekim dijelovima motora kojima je ono ključno, naročito cilindrima i klipovima.

S vremenom nedostatak ulja može dovesti do oštećenja cilindra i klipova i to praktično znači smrt motora.

Suprotno popularnom vjerovanju, puštanje auta da po hladnoći radi u leru dok se ne zagrije ne produžuje život motora. Naprotiv, skraćuje ga.

Srećom, ovo se događa samo kad je gorivo jako hladno. Čim se zagrije na temperaturi od oko 4 stepena, auto počinje da troši normalne količine goriva.

Mogli biste zbog toga pomisliti da će problem riješiti ako ostavite motor auta u leru. Ali, nemojte brkati topli vazduh iz ventilacije s toplim motorom. Rad u leru je zapravo uzrok svih problema.

Najbolji način da zagrijete motor jeste da odmah započnete vožnju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta