Najveće greške u vožnji po zimskim uvjetima

Greške u vožnji i vozačke zablude su česta pojava i svi ih “patimo” barem od nekoliko. Zato smo složili ovaj pregled najraširenijih zabluda vezanih uz zimu.

Najveće greške u vožnji po zimskim uvjetima

greške u vožnji po zimskim uvjetimaZimske uvjete na cesti posebno karatkterizira pojava smanjenjog prijanjanja (usljed snijega ili leda na kolniku) između površine guma i površine kolnika. Smanjeno prijanjanje pak doprinosi težoj upravljivosti/kontroli vozila osobito prilikom poduzimanja određenih radnji (startanje s mjesta, ubrzanje, usporavanje, upravljanje vozilom u zavojima…).

Grijanje auta

Novi automobili ekonomičniji su i nemaju toliku disipaciju topline pa ih je teško u praznom hodu zagrijati na radnu temperaturu. Treba ih voziti. Izbjegavajte žustri tempo prvih tri do pet minuta.

Za snijeg niži tlak u gumama

Ovo vas može ozbiljno ugroziti. Bočnica se više savija, pritisak gaznog sloja nije potpun i guma zapravo ima manje prianjanje, put kočenja se značajno produljuje. Gume moraju biti napumpane na propisani tlak. Instruktori vožnje preporučaju i 0,2 bar veći tlak od onog koji proizvođač propisuje u tablici. Ispumpavanje guma radi se na rahlom terenu, na izrazito dubokom snijegu, neupotrebljivo na cestovnim gumama.

Isključivanje ABS-a na snijegu

Stari ABS sustavi nisu dobro radili na snijegu, pa se razvio mit da automobili bolje koče na snijegu bez ABS-a. Automobili stari pet do sedam godina svi imaju napredne sustave koji dobro rade na snijegu, daleko bolje nego bez ABS-a. Ako niste potpuno svjesni što radite, vađenje osigurača ABS-a može vas dovesti u nezgodnu situaciju.

Lanci su zamjena za zimske gume

Lanci vam mogu pomoći da se izvučete iz snijega, ali nisu od pomoći cesti gdje nema utabanog snijega. Najčešće se vozite po hladnom, suhom ili mokrom asfaltu. Ljetne gume tu ne rade dobro.

Dovoljne su zimske gume samo na pogonskim kotačima

Sve je manje vozača koji se odlučuju na ovu nepromišljenu opciju, no svejedno vrijedi uvijek iznova istaknuti opasnost montiranja samo dvaju zimskih guma, umjesto cijelog seta… Time se automobil drastično destabilizira na mokrim, skliskim, zaleđenim ili snijegom prekrivenim cestama, jer jedan kraj nudi puno prianjanja, a drugi nimalo. Drugim riječima, automobil s prednjim pogonom tada je izrazito sklon preupravljanju, a onaj sa stražnjim podupravljanju. Stoga, nemojte.

Ako nema snijega, zimske gume nisu potrebne

Jedna od najustrajnijih zabluda. Zimske gume nisu samo namijenjene snijegu (koji pada oko 0 C), već svim uvjetima vožnje u kojima je temperatura niža od 7 stupnjeva. Osim svladavanju bijelih pahulja, zimske gume služe sigurnoj vožnji po bljuzgom, poledicom, sluzi ili crnim ledom prekrivenim cestama, odnosno upravo onim uvjetima u kojima ljetne gume ne funkcioniraju onako kako su zamišljene. Ne čekajte snijeg, zimske gume najbolje je montirati već tijekom studenog.

Dok ima ripne, dobro je

Guma stari. Karakteristike im nakon dvije godine padnu za gotovo 50 posto. Bez obzira na vizualno stanje njezine performanse više nisu na nivou i valjalo bi ih mijenjati. Kupnja rabljenih zimskih guma sa DOT oznakom starijom od tri godine je kockanje.

4×4 automobili ne trebaju zimske gume

Istina je da automobili s pogonom na sva četiri kotača lakše kreću na snijegu, jer ostvaruju bolji prijenos snage na podlogu. To samo znači da se možete lakše zaletjeti, ali za kočenje vam opet treba trakcija koje na ljetnim gumama na snijegu i hladnom asfaltu ne možete ostvariti.

4×4 automobili bolje koče

Razmislite. Imate dvostruko više pogonskih vratila, barem jedan diferencijal više, kardansko vratilo… To sve čini gomilu rotirajućih i neovješenih masa. Subjektivni dojam i ono što pokazuju ispitivanja su dvije različite stvari. Ako ne govorimo o sportskim automobilima, auti s pogonom na četiri kotača imaju dulji put zaustavljanja.

Kako voziti po snijegu

Kako voziti po kiši i mokrim uslovima

Izvor: www.autoitocka.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta