Koje sve tehnološke novosti donosi Golf 8

Koje sve tehnološke novosti donosi Golf 8? Uz Car2X tehnologiju novi Volkswagen Golf nije samo novi Golf. Automobil će moći komunicirati s raznim objektima unutar 800 metara udaljenosti. Volkswagen je s novim Golfom 8 po prvi put predstavio model koji podržava Car2X (ili car-to-X) tehnologiju.

Koje sve tehnološke novosti donosi Golf 8

WLANp (ili IEEE 802.11p) je tehnički standard posebno osmišljen za komunikaciju između vozilima. Omogućuje prijenos dinamičnih i privremenih podataka u stvarnom vremenu. Ovisno o okolini, signal može dosegnuti 150 metara u gradu i do 800 metara na seoskim cestama i autocestama.

Signal pokriva raspon od 360° i nema stalnih troškova komunikacije. Car2X se temelji na radijskoj vezi i ne zahtijeva nužno Wi-Fi ili mobilnu internetsku vezu.

Sam naziv tehnologije asocira da se radi o povezivanju automobila sa svime iz okoline tako da se uz izraz Car2X (Car to everything) koristi i V2X (Vehicle to everything). Vozila u nekoliko milisekundi dobivaju informacije od ostalih sudionika u prometu, ali i iz njihovog vlastitog okruženja.

Konkretno, novi VW Golf VIII moći će se povezati s raznim objektima na prometnici, od kojih će dobivati razne prometne informacije, a i sam će moći odašiljati informacije prema drugim vozilima kako bi se u konačnici povećala sigurnost.

Na primjer, moguće je od semafora kao odašiljača primiti određenu informaciju koja će vozilu pružiti pripremu za situaciju koje može očekivati ispred. Može to biti informacija o gužvi, o zastoju, o nesreći na prometnici, o radovima na cesti, o nepoznatom predmetu ili životinji itd. Ili o vozilu koje vozi u zabranjenom, suprotnom smjeru.

Još se jedna bitna informacija može poslati putem Car2X – o dolasku vozila hitne pomoći i drugih službi kako bi se između zaustavljenih vozila oslobodio koridor za prolazak. Vozač će znati i iz kojeg smjera dolazi vozilo, prije nego li čuje sirenu. Na taj se način mogu uštedjeti dragocjene sekunde kad je nečiji život ugrožen.

Kako promijeniti sijalicu prednjeg svjetla na VW Golfu

Savjeti za uštedu goriva

Najnovije

Popularno

Više savjeta