Kako se spasiti iz auta koje tone

Za preživljavanje u ekstremnim situacijama je uvijek ključno predznanje o tome šta trebate uraditi. Kako se spasiti iz auta koje tone?

U ovakvim situacijama pribranost i brzina reagovanja su najbitnije.kako se spasiti iz auta koje tone 1

Kako se spasiti iz auta koje tone

1 Istog trenutka kada auto dodirne vodu, ostanite pribrani i odvežite sigurnosni pojas. Ovaj korak je ključni i bez njega nemate šanse.

2 Ne pokušavajte otvoriti vrata dok auto tone. zbog pritiska vode to neće biti moguće, nego odmah pokušajte spustiti prozor.

3 Spustite prozor i u slučaju da auto još uvijek nije potpuno potonuo, odmah izađite. U slučaju da niste stigli tako brzo reagovati i auto je već ispod površine, spustite prozor i sačekajte da se auto napuni vodom, te zatim izađite kroz prozor. Na taj način nećete imati otpor vode pri izlasku.

Sigurno se pitate kako spustiti prozor ako auto ima električne prozore. Elektronika u vašem autu će nastaviti raditi i do 10 minuta nakon što auto potone, tako da biste trebali biti u stanju spustiti prozore.Kako se spasiti iz auta koje tone

4 Ako ne možete spustiti prozore, razbijte ih. Ne pokušavajte razbiti prednje vjetrobransko staklo, tu nemate šanse. Da biste razbili bočno staklo, najbolje bi bilo koristiti neki tvrdi predmet koji imate u autu. Ako ne, onda će poslužiti u jak udarac laktom i cipelom. Ciljajte rub prozora jer je staklo na tom dijelu tanje.

U idealnim uslovima, u autu uvijek treba imati alat za razbijanje stakla. Njega možete nabaviti na Amazonu ili eBayu po cijeni od nekoliko dolara i nositi ga kao privjesak za ključeve od auta. Pogledajte kako izgleda na ovom LINKU.

5 Ako niste sami i slučajno ima djece s vama u autu, naravno da ćete prvo pokušati spasiti njih. Nakon što odvežete sebe, odmah odvežite idjecu i nakon što spustite prozor, prvo njih izbacite ih kroz prozor. Nepisano pravilo je ako imate recimo dvoje djece u autu, prvo izbacite starije a zatim mlađe, za kojim odmah krećete i vi. Na taj način će imati veće šanse za preživljavanjem.

6 Ako ne možete izaći kroz prozor, vrata ćete moći otvoriti kada se auto skroz napunilo vodom. U ovom slučaju je presudna brzina i zadržavanje daha. 20 sekundi bi vam trebalo biti dovoljno da napustite auto u ovom slučaju.

7 Kada ste izašli iz potonulog auta, orijentacija u vodi može biti vrlo problematična, pogotovo ako je voda zamućena. Najbolji način da nađete površinu jeste da pratite balončiće zraka koji idu iz auta prema površini.

Pogledajte video kako u stvarnosti izgleda kada se nađete u autu koje tone.

https://youtu.be/3MpZvPEFbDc?t=80s

Najnovije

Popularno

Više savjeta