Prvi dron koji prevozi ljude

Čini se da dronovi danas mogu prevoziti sve, a kineska kompanija Ehang svojim konceptom otišla je korak ispred svih napravivši prvi dron koji prevozi ljude.

Prvi dron koji prevozi ljude

Prvi dron koji prevozi ljudeNa najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu predstavili su dron koji vozi ljude.

Prvi dron koji prevozi ljude je sigurniji od automobila. Prototip nazvan 184 prva je bespilotna letjelica za prijevoz ljudi. Sličan je helikopteru bez propelera, a u njega može stati jedna osoba.

Putnik uđe u dron, upiše odredište, pritisne dugme za uzlijetanje i kad dobije znak pritisne dugme za slijetanje. To je sve što mora napraviti kada se vozi ovim kineskim dronom.

Prototip 184 ima osam propelera ali još nije spreman za tržište jer nigdje na svijetu ne postoje zakoni o prijevozu ljudi dronovima pa je praktički nemoguće dobiti sve potrebne dozvole. Predstavnici Ehanga rekli su da sarađuju s kineskim vlastima u rješavanju tog problema.

Komercijalna verzija drona 184 uzlijetat će i slijetati vertikalno, a u zraku će moći ubrzavati do 100 kilometara na sat. Maksimalna visina leta je 3.500 metara, a baterija može izdržati 23 minute leta.

Ehang tvrdi da se može smanjiti na svega metar i po i smjestiti na standardno parking mjesto. Letjelica je teška 200 kilograma i ima masu sigurnosne opreme. Ehang je ugradio nekoliko rezervnih baterija, program koji će sam spustiti dron na prvi znak problema i komandni centar za letače koji trebaju pomoć. Obećavaju da će ovi dronovi biti puno sigurniji od vožnje automobilom jer maksimalno eliminiraju ljudski faktor koji je glavni uzrok nesreća.

Najnovije

Popularno

Više savjeta