Šta uraditi ako se prolije tekućina po laptopu

Prolijete li vam se tekućina po laptopu, u najgorem slučaju morat ćete kupiti novi. No prolijevanje tekućine može imati daleko skuplje posljedice, zbog samih informacija pohranjenih na tom kompjuteru.

Radno okruženje modernog čovjeka gotovo da podrazumijeva kafu ili neko drugo piće u blizini računala. Prolijevanje tekućine po laptopu najčešće podrazumijeva i kvar laptopa, no nudimo vam nekoliko koraka koje bi trebalo poduzeti kada se to dogodi.

Šta uraditi ako se prolije tekućina po laptopu

1 Nakon prolijevanja treba što prije ugasiti laptop. Nije dobro čekati spori proces gašenja Windowsa, već je daleko pametnije držati tipku za paljenje/gašenje nekoliko sekundi što će završiti trenutnim gašenjem. Sačuvati dokumente i posao prije gašenja, ako je moguće i brzo izvedivo. Zatim bi valjalo okrenuti laptop naopačke i izvaditi bateriju, prije toga obavezno treba laptop isključiti iz struje, ako je bio spojen. Prilikom okretanja laptop ne bi trebalo biti sklopljen da tekućina s tastature ne iscuri po monitoru.

2 Prilikom vađenja baterije, tekućina bi trebala koliko-toliko iscuriti iz tastature zbog položaja u kojem se laptop nalazi. Spretniji korisnici mogli bi također izvaditi iz laptopa tvrdi disk da sačuvaju podatke u slučaju općeg kvara.

3 Kada tekućina prestane curiti iz laptopa, poželjno ga je okrenuti na bok i provjeriti curi li u tom položaju. Ukoliko nema više nikakve tekućine koja curi, baterija i disk su uklonjeni, laptop treba prebrisati pamučnom krpom da se pokupi zaostala vlažnost.

4 Sljedeće što možete poduzeti jest isušiti laptop fenom za kosu namještenim na najmanje toplo puhanje. Pri ovom koraku treba paziti na to da se toplim zrakom iz fena ne ošteti monitor ili neka druga komponenta računala. Prije uključivanja laptopa treba sačekati više sati, a najbolje bi bilo cijeli dan, da se dobro osuši.

5 Ako se radi o jako slatkoj tekućini, postoji mogućnost da tastatura nakon ovog postupka neće raditi kao i prije. U tom slučaju treba napraviti, ako je moguće, sigurnosnu pohranu podataka te poslati laptop u servis na profesionalno čišćenje ili popravak.

Najnovije

Popularno

Više savjeta